Ansambl Agape: Trideset godina spaja ih glazba i vjera u Krista

Objavljeno: 25.09.2013. 07:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Članovi Gospel ansambla Agape svoj 30. rođendan proslavili su subotnjim koncertom u velikoj dvorani Srednje škole i Adventističkog teološkog visokog učilišta (ATVU) u Maruševcu, kojem je nazočilo više od tisuću posjetitelja.

Glazbena skupina Agape već je nastupala u Maruševcu, a osnovali su je 1983. godine u Zagrebu entuzijasti, članovi Adventističke crkve.

- U to doba, Agape je bila prva gospel skupina na području bivše Jugoslavije. Osnovali su je mladi vjernici s ciljem njegovanja kršćanskog glazbenog izričaja. Riječ je o crnačkoj duhovnoj glazbi koja ima brojne poklonike, a treba znati da je u protekla tri desetljeća Agape imao nekoliko postava. Mjesto starijih članova redovito bi zauzimali mladi studenti, a svima njima Darko Kovačević izvanredno rukovodi – naglasio je dr.sc. Igor Lorencin, dekan ATVU Maruševec.

Članovi ansambla Agape nisu samo izvođači ove osebujne vrste duhovne glazbe, već vjeruju i prihvaćaju ono o čemu pjevaju.

- Svi su redom vjernici Kršćanske adventističke crkve, a krasi ih dobro glazbeno obrazovanje. Iako je njihov rad amaterskog karaktera, stekli su golemu popularnost. Primjerice, obljetnički koncert za 25 godina postojanja održali su prije pet godina u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Organizacijom koncerta je tada rukovodio direktor HRT-ovog orkestra maestro Zdravko Šljivac, koji nazoči i današnjem nastupu Agapea u Maruševcu – ističe Lorencin i podsjeća kako je spomenuta gospel skupina čest gost nacionalne radiotelevizije.

Iza ansambla je oko 400 koncerata, stotine pojedinačnih nastupa, mnoštvo humanitarnih koncerata u korist udruga, ustanova i pojedinaca, kao i brojna gostovanja širom svijeta. Posebni gosti na koncertu bili su članovi tamburaškog orkestra “Stjepan Bujan-Stipić” iz Čakovca“, pod vodstvom Borisa Novaka.

Uz njihovu pratnju ansambl Agape izveo je spletove gospela i crnačkih duhovnih pjesama iz svog bogatog repertoara.

Dodajmo i to da je koncert ansambla Agape održan u sklopu održavanja Kongresa Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve.

- Jednom godišnje tijekom rujna organiziramo ovakav skup vjernika, a obično je to subotom, koju praznujemo kao dan odmora. Posjećuju nas vjernici iz Slovenije i čitave Hrvatske, a uvijek imamo gosta – govornika koji nas duhovno ohrabri citatima Božje riječi iz Biblije. U Maruševcu imamo teološki fakultet na kojem smo ovog ljeta započeli magistarski program. Stoga intenzivnije surađujemo s jednom od naših obrazovnih institucija u Njemačkoj. Jedan od njezinih predavača, prof. Rolf Pöehler pomogao nam je oko uvođenja programa za 30-setak studenata iz sedam zemalja regije koji ovdje studiraju. Njega smo zamolili da nam bude gost, na što se rado odazvao – zaključio je dr.sc. Igor Lorencin.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 23. rujna.

Komentari