Nekoliko stotina bendova na ovogodišnjem izdanju Sziget Festivala

Piše: Dinko Šimenc

Objavljeno: 10.07.2013. 12:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dinko Šimenc

Sziget Festival, jedan od najboljih Europskih glazbeno-kulturnih festivala, ove godine doživljava svoje dvadeset i prvo izdanje i to pod novim motom „The Island of Freedom“.

Festival će se održati za nepunih mjesec dana, odnosno od 5. do 12. kolovoza u Budimpešti na otoku Óbuda na Dunavu. Na festivalu će nastupiti nekoliko stotina bendova, od kojih posebno ističemo Nick Cave and The Bad Seeds, Blur, Skunk Anansie, Mika, Franz Ferdinand i Zaz dok će završni show festivala uz poseban scenski doživljaj priprediti planetarno popularni David Guetta. Na tridesetak pozornica sasvim sigurno će se za svačiji ukus će se naći ponešto.

Posebno je zanimljivo mjesto održavanja festivala jer otok Óbuda koji se nalazi na Dunavu veći je i od centra Varaždina, tj. u usporedbi s našim gradom pretezao bi se od autobusnog kolodvora, preko centra grada i sve do atletskog stadiona Sloboda.

Nakon što s narukvicom-ulaznicom uđu preko mosta na otok, svi se posjetitelji ondje mogu slobodno kretati i obilaziti stotine raznoraznih sadržaja i programa, a jednako tako i neograničeni broj puta tokom cijelog dana i noći mogu izlaziti s otoka te ponovno ulaziti na njega (npr. po bocu kvalitetnog mađarskog vina koja u obližnjem supermarketu košta manje od 10 kn).

Kampiranje je dopušteno na cijelom prostoru otoka tako da svatko može odabrati želi li postaviti šator s pogledom na Main Stage ili mu je ipak draže kampirati slušajući ritmove Party Arene, World Music Stagea, ciganske glazbe ili žestokog metala. Svake godine na ovaj otok sjati se više od "pola Varaždina", odnosno preko 20 tisuća mladih iz cijele Europe, a ponajviše iz Njemačke, Nizozemske i Francuske koji tamo provode 7 dana u ugodnom društvu i uz dobru glazbu.

Osim onih koji kampiraju na otoku, na festival dolaze i jednodnevni posjetitelji iz Budimpešte te okolnih zemalja pa broj posjetitelja u jednom danu nerijetko dosegne brojku od preko 50.000, ali ni to nije brojka koja bi na otoku stvorila "prometni kolaps".

Osim odličnih bendova, dodatni razlog za posjetiti ovaj festival su i cjelodnevna zabavna događanja pa tako na otoku možete od jutra skakati bungee, naučiti plesati oko šipke, odigrati kviz, društvenu ili logičku igricu, izrađivati lončariju, igrati hokej na plastičnom "ledu", pogledati predstavu ili performans, naučiti nešto o mađarskoj kulturi i običajima itd.

Teško je nabrojati sve udruge i tvrtke koje na jednoj od dvije glavne ulice imaju svoj šator, a vrijedi istaknuti i brojne štandove na kojima se može sasvim povoljno kupiti odjeća, obuća, nakit, suveniri i ostalo. Čim malo zahladi i mrak se počne spuštati na otok na scenu stupaju glazbenici, a uz njih se možete jako dobro rasplesati pred izuzetno velikim Main Stageom te više od 20 drugih tematskih pozornica (world music, reegae, blues, jazz, metal…) ili Party Areni, pogledati spektakularnu predstavu na otvorenom, pa čak i uživati u odličnom plesno-akrobatskom gay showu u Magic Mirror šatoru. Mogućnosti su nebrojene, a zabava od 0-24 kroz svih 7 festivalskih dana je zagarantirana!

Festivalske ulaznice prodaju se po cijeni od 229 € (sedmodnevna ulaznica, s uključenim kampiranjem), 199 € (petodnevna ulaznica, s uključenim kampiranjem) te 49 € (jednodnevna ulaznica, bez kampiranja).

Iako cijena ulaznica i nije financijski prihvatljiva većini Hrvata, kada se uzmu u obzir svi sadržaji što se nude posjetiteljima na otoku te mogućnosti za vrhunsku zabavu koja će se pamtiti, postaje jasno da je Sziget Festival ipak nešto posebno i vrijedno tih novaca.

Upravo zato svake godine tisuće mladih iz cijele Europe rezerviraju u svom kalendaru termin festivala čim se objavi te odmah i kupuju svoju festivalsku kartu, jer znaju da nije važno tko će svirati, već je važno da znaju da odličan provod neće izostati.

Komentari