Spektaklom ispred Doline hramova, u gradiću Agrigento na Siciliji, završila je ovogodišnja Međunarodna smotra folklora 'Mandorlo in Fiore' ili u slobodnom prijevodu 'Festival bademovog cvijeta', koji je jedan od najvećih svjetskih festivala folklora i narodnih običaja te jedan od najvećih atrakcija Sicilije.

Festival se održava od 1934. godine, a svake godine okuplja folklorne grupe koje predstavljaju običaje zemlje iz koje dolaze. Među dvadesetak zemalja sa svih kontinenata, Republiku Hrvatsku, Međimursku županiju te Grad Prelog predstavljali su članovi Kulturne udruge „Seljačka sloga“ iz Preloga te članovi Kulturno umjetničke udruge Lafre iz Turčišća.

U njihovoj pratnji bili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš, a predstavnike iz Međimurja posjetili su i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te Viviana Vukelić, iz Ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu.

Grad Prelog i Turistička zajednica Grada Preloga bili su inicijatori i glavni organizatori gostovanja na Siciliji, a velika pomoć stigla je i iz Međimurske županije te Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Posljednjeg dana, u nedjelju, velika je završna svečanost održana ispred kamene terase „Doline hramova“ (Valle dei Templi), koja se od 1997. godine nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a dodijeljene su i nagrade najboljima. Tako su se među četiri nagrađena društva našli i međimurski predstavnici, koji su primili nagradu utemeljitelja festivala „Gigi Casesa“.

Predstavnici su istaknuli kao je ovo bila izvrsna promidžba kontinentalnog turizma i Međimurske županije te ponos predstavljanjem Hrvatske i Međimurja na manifestaciji Mandorle in fiore gdje je više od 1800 sudionika i pratitelja festivala moglo vidjeti dio bogate hrvatske baštine. 

Komentari

12.03.2018. 15:28h Zadnja izmjena: 12.03.2018. 15:32