U svom romanu „Sve Mirkove procesije“ koji će biti predstavljen 16.2.u Prelogu u 18 sati u Muzeju Croata Insulanus,  Darko Pero Pernjak udahnuo je ponovo život slikaru Mirku Viriusu koji će ostati zabilježen u povijesti novije umjetnosti XX. stoljeća kao jedinstvena i izuzetna osobnost.

Hrvatski je slikar, samouk, klasik Hlebinske škole i hrvatske naive te eminentni predstavnik socijalno angažiranoga slikarstva i novih realizama između dva svjetska rata. Mihovil Pavlek Miškina bio je njegov sumještanin i prijatelj, i bilo je nemoguće ne naći mjesta u romanu i za njega.

On ga je i povezao sa seljacima-slikarima Ivanom Generalićem i Franjom Mrazom iz Hlebina, pa zahvaljujući Miškini Virius, kao četrdesetogodišnjak, počinje iznova crtati, a godinu dana kasnije i slikati tehnikom akvarela i tempera, potom i uljem na staklu i platnu. Savjetnik i mentor u likovnoj djelatnosti bio mu je Petar Franjić, slikar i učitelj iz Peteranca, suradnik udruženja umjetnika Zemlja. Kroz promociju će voditi Božidar Glavina.

Komentari

07.02.2018. 09:24h Zadnja izmjena: 07.02.2018. 09:31