Novom Marofu dodijeljena sredstva za projekt "Utvrda Grebengrad"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 03.08.2013. 10:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Grad Novi Marof za projekt "Utvrda Grebengrad" od Ministarstva kulture dobio je 1.400.000 kuna za razdoblje od 2013.-2015. godine.

Prije pet godina Grad Novi Marof, u suradnji s Ministarstvom kulture, sa skromnim financijskim sredstvima počeo je s radovima radi zaustavljanja daljnjeg drastičnog propadanja utvrde Grebengrad, kao zaštićenog kulturnog dobra i druge utvrde po veličini u Zagorju te jedne od najvećih u Hrvatskoj.

Grad Novi Marof prijavio je projekt "Utvrda Grebengrad" na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za trogodišnje financiranje i udovoljio njegovim uvjetima.

Ministarstvo će osigurati 400.000 kuna za program zaštite kulturnog dobra "Novi Marof, Utvrda Grebengrad" – za građevinsku sanaciju kapele, a ostala sredstva isplatit će se sukladno odluci Vlade RH.

Grad Novi Marof dužan je predočiti prethodno odobrenje nadležnog konzervatorskog odjela za radove odobrene programom/projektom, osigurati stručni nadzor sukladno važećim propisima te o početku radova i odabiru izvoditelja radova obavijestiti nadležni Konzervatorski odjel.

Također, Novi Marof se obavezuje sredstva koristiti namjenski, a ugovorenu fazu projekta izvršiti do 15. studenog 2013. godine.

Gradonačelnik Darko Hrenić izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom ministarstva i smatra da je ovo izuzetno vrijedno ulaganje s obzirom na važnost utvrde Grebengrad na novomarofskom području, a i šire.

Komentari