akcija za spas ove rijetke vrste

2018. je godina čigre - samo 4 para ove malene ptice obitavaju uz Dravu gdje se njihova staništa uništavaju

Objavljeno: 31.01.2018. 10:25

Zadnja izmjena: 31.01.2018. 10:42

Nevladine organizacije WWF i Biom proglasile su 2018. godinu Godinom čigre, a obje udruge provode projekte kojima rade na očuvanju staništa ovih zaštićenih ptica u porječju Save i Drave gdje trenutno obitavaju samo četiri para male čigre, a u nastavku saznajte detalje o ovim malim stvorenjima čija staništa zbog brojnih i neprimjerenih zahvata na rijeci Dravi postaju sve ugroženija.

Čigre su ptice koje su rasprostranjene gotovo u svim krajevima svijeta, a ne obitavaju jedino na sjevernim krajevima s vječnim ledom. Može ih se naći na obali mora i slatkovodnim vodama. Njihovo aerodinamično tijelo omogućuje im brze zarone iz zraka prilikom lova, a po prirodi su društvene i mogu se vidjeti u manjim ili većim jatima.

Gnijezde se kolonijalno ili u pojedinačnim parovima na stijenama, šljunčanim otocima, šljunčanim i pješčanim plažama, riječnim sprudovima i u močvarama, a neke vrste i na drveću. U Hrvatskoj se čigre gnijezde uz morsku obalu, na rijekama Dravi i Savi, šljunčarama i akumulacijama s pješčanim i šljunkovitim otocima te na sprudovima, a hrane se ribom, rakovima, kukcima i mekušcima.

Samo 4 para obitavaju uz Dravu u Hrvatskoj

Mala čigra je u Hrvatskoj iznimno rijetka, a zbog stalnog uznemiravanja te nestanka pogodnih staništa i regulacija rijeke u prošlosti, na rijeci Dravi u prosjeku obitavaju samo četiri para male čigre koje obitavaju uzduž Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji što je, kako doznajemo od Branke Španiček, voditeljice projekta DRAVA LIFE u WWF Adriji, jedino stanište male čigre na rijeci Dravi u Hrvatskoj.

Prijetnje koje ugrožavaju čigru brojni su zahvati na prirodnim vodotocima poput vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanje obala, izgradnje brana i hidroelektrana, zagađenja voda, te različite sportske i rekreativne aktivnosti i zbog tih je aktivnosti ugrožena uspješnost njihova gniježđenja.

Kako bi se spriječilo izumiranje ovih ptica, potrebno je, uz očuvanje posljednjih gnijezdećih parova male i crvenokljune čigre, obnoviti dinamiku rijeke i dopustiti rijekama da stvaraju nove šljunčane i pješčane sprudove te spriječiti uznemiravanje ptica tijekom sezone gniježđenja od sredine travnja do kraja srpnja.

 

Komentari