U kongresnoj dvorani hotela Minerva poznati akademski glumac Adam Končić u vlastitoj režiji predstavio je 16 poznatih Krležinih Balada Petrice Kerempuha. Odabir je tematikom vezan uz balade koje opisuju položaj kmeta i seljaka s kraja 16. stoljeća, nagovještaju njihov bunt, dok u središnjem dijelu balada „Na mukah“ donosi katarzičnu kulminaciju.

Posjetitelji su mogli uživati u emotivno nabijenoj monodrami, u kojoj glumac progovara kroz 12 likova, uživljavajući se u pojedine situacije bez upotrebe rekvizita ili kostima, koristeći samo vlastito tijelo kao jedini instrument stvaranja konkretnih slika iz nepresušnog tekstovnog predloška višeslojne Krležine poezije.

U tome mu je uvelike pomogla interakcija s raznolikim glazbenim motivima i mnogim zvučnim efektima kreiranim od vrsnog kazališnog glazbenika Duška Zubalja, a koje je na scenu prenio pijanist Oliver Belošević. Minimalističkim, ali efektnim pristupom ukupnom dojmu pridonijeli su kostimografkinja Mirjana Zagorec i scenograf Miljenko Sekulić.

Predstava je održana u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama, a ulaz je za sve posjetitelje bio besplatan.

Komentari

04.03.2019. 08:05h Zadnja izmjena: 04.03.2019. 08:08