Afera Aquacity dobija sudski epilog: Radnici bi na posao mogli i u Vijećnicu

Objavljeno: 03.12.2012. 15:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Sindikalni predstavnik radnika Aquacitya Franjo Veble najavio je da će, ako Grad Varaždin i tvrtka Nedblam kao dosadašnji zakupac sportsko-rekreacijskog centra Aquacity ne pronađu rješenje za radnike, oni sredinom prosinca doći na posao ili u Gradsku vijećnicu ili u sjedište tvrtke Nedblam. 

Slučaj Aquacity najvjerojatnije će dobiti sudski epilog. Grad Varaždin kao vlasnik sportsko-rekreacijskog centra i tvrtka Nedblam kao dosadašnji najmoprimac bi naime rado "vrući krumpir" u obliku devet zaposlenika - prebacili jedan na drugog. 

Radnici su zato u pomoć pozvali Savez samostalnih sindikata Hrvatske i svog sindikalnog predstavnika Franju Veblea koji je vrlo vješto branio i obranio njihova prava prije nešto manje od dvije godine kada su se našli u situaciji sličnoj današnjoj. 

I ovaj put Veble je pokazao da Zakon o radu i prava radnika ima "u malom prstu" ali i da je vrlo tvrd pregovarač koji ne odstupa od prava radnika ni milimetar. 

- Kao prvo, ugovori o radu s radnicima nisu raskinuti što znači da oni i dalje moraju primati plaću iako tehnički ne rade. Kao drugo, u sporazumu koji je prije dvije godine potpisala gradska vlast na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim zamjenicima Slobodanom Mikcem i Zlatkom Horvatom, stoji da će Grad radnicima isplatiti otpremnine ako dođe do prekida ugovora s najmoprimcem - izvjestio je Veble dodajući da Gradu Varaždinu i tvrtki Nedblam daje do sredine mjeseca da se dogovore tko će zbrinuti radnike ili će pokrenuti korake za zaštitu prava radnika. 

- Radnici će 15. prosinca doći na posao, bilo to u Gradsku vijećnicu ili u sjedište tvrtke Nedblam. Istovremeno, podnijeti ćemo kaznene prijave zbog spriječavanja prava na rad - naglašava Veble. 

- Radnici nisu krivi zato jer se ne radi. Oni su svoj posao radili pošteno do trenutka kad im netko nije rekao da više ne moraju dolaziti na posao - zaključuje. 

Jedan od suvlasnika tvrtke Nedblam Dražen Roginek naglašava pak da je tvrtka s 31. listopada odjavila djelatnost i od tada ne radi i nema primitke dodavši da bi rado odjavio radnike ali ne može jer oni uopće nisu bili zaposleni u toj tvrtki!

- Kad smo preuzeli Aquacity radnici su na temelju sporazuma koji su potpisali s Gradom Varaždinom jednostavno prešli u našu tvrtku i nastavili raditi. Ugovore s Nedblamom nikad nisu potpisali i oni su formalno i dalje zaposlenici Trgovačkog društva Aquacity koje je u vlasništvu Grada. S obzirom da smo otkazali ugovor o najmu Aquacitya i odjavili djelatnost pokušali smo odjaviti i radnike ali to nam za sada nije uspjelo jer se nadležne institucije nikada nisu susrele sa sličnim slučajem i ne znaju kako to tehnički provesti - ističe Roginek. 

- Grad pak čini sve da nas uvali u još veće probleme. Zahtjev za raskid ugovora o najmu podnijeli smo zato jer je tvrtka ostvarivala loše poslovne rezultate i to 25. rujna no odgovor još nismo dobili, a Grad odbija i preuzeti upravljanje nad prostorom tako da sad još moramo i dežurati ovdje da se nešto ne bi dogodilo jer smo u međuvremenu odjavili djelatnost i prestali raditi. Dakle, mi smo sa svoje strane, u skladu sa ugovorom o najmu koji smo potpisali, sve napravili na vrijeme, a Grad to opstruira - dodaje. 

- Najvažnije je naglasiti da smo ispunili sve svoje obveze prema radnicima i dobavljačima, a jedini dug koji tvrtka ima su dvije rate za najam i to za mjesece u kojima nismo radili - zaključuje Roginek. 

No, i u Gradu Varaždinu ističu da imaju svoje adute te poručuju da će priča gotovo sigurno dobiti i sudski epilog. 

- Grad je sve svoje obveze iz ugovora ispunio i nije kriv za raskid ugovora o najmu. Naglašavam i da ugovor o najmu nije potpisan s tvrtkom Nedblam nego ugostiteljskim objektom Dražen Roginek. Što se tiče sporazuma koji je spominjao sindikalni predstavnik, postoji nekoliko tumačenja tog sporazuma tako da će se situacija gotovo sigurno morati riješiti na sudu - ističe predstavnik Grada Dražen Hrain.

Komentari