Besplatni pregled autosjedalica ovu subotu na čakovečkom parkiralištu “Kauflanda”

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 03.05.2013. 17:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

U sklopu svojih preventivnih aktivnosti usmjerenih smanjenju stradavanja u prometu, a osobito stradavanja djece, Policijska uprava međimurska će u suradnji s Udrugom roditelja „Roda“ u subotu, 4. svibnja u vremenu od 10 do 12 sati na parkiralištu trgovačkog centra „Kaufland“ u Čakovcu provesti preventivnu akciju „Auto sjedalica i pojas - uvijek i bez iznimke“.

Educirani savjetnici udruge „RODA“ obavljat će besplatne preglede auto sjedalica, te zajedno s policijskim službenicima vozačima pružati najosnovnije i najvažnije informacije o pravilnom korištenju dječjih sjedalica kako bi se na taj način povećala sigurnost najmlađih u automobilima.

Na potrebu provođenja ovakve akcije upućuju podaci o stradavanju djece u prometu. Tako je tijekom 2012. godine na cestama međimurske županije stradalo 56 djece u dobi do 18 godina, od čega je jedno dijete poginulo, 14 ih je teško ozlijeđeno, a 41 lakše. Najviše ozlijeđenih, njih 35, ali i dijete koje je poginulo, u dobi su do 14 godina.

Auto sjedalice spašavaju život i smanjuju ozbiljne ozljede i do 70%. Drugim riječima, od 10 mališana koji se nisu vozili u sjedalici radi čega su smrtno stradali ili su liječeni u bolnici zbog sudara vozila u kojem su se nalazili, čak njih sedam bi preživjelo ili ne bi završili u bolnici da su bili pravilno vezani u sjedalici.

Istraživanja i iskustva pokazuju da 70-80% auto sjedalica nije pravilno korišteno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreče čak i do 90%.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske, propisano je da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od pet godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.

Dijete starije od 5 godina, a mlađe od 12 može se prevoziti samo na stražnjim sjedalima i to u posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

Dijete do 2 godine starosti može se prevoziti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je on isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje, koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.
Za nepropisni prijevoz djece u vozilu predviđena je kazna u iznosu od 500,00 kuna.

PU međimurska ovim putem poziva roditelje da se odazovu na ovu akciju radi sigurnosti svoje djece.

Komentari