Biskupija se ogradila od "savjeta za muškarce i žene"

Objavljeno: 10.01.2013. 18:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

Pojedini mediji ovih su dana podigli prašinu nakon što su objavili da Obiteljski centar Varaždin na svojoj web stranici propagira stavove macho muškarca i ponizne žene. Tako je na primjer u rubrici Sedam zapovijedi muškosti navedeno da pravi muškarac treba kontrolirati i potiskivati osjećaje, voditi što manju brigu o svom tijelu, podnijeti što više boli i konzumirati što više alkohola. Ženama se pak preporuča da mole za svoje muškarce te da budu ponizne.

U rubrici Ženski kutak moglo se naći i tekst o ženstvenosti žene: “Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti. Neka Bog domovini podari takvih žena.”

U Muškom kutku mogao se naći savjet da dječak i kasnije muškarac mora izbjegavati sve što uopće može imati prizvuk ženstvenog, slabog i nježnog. Svoj muški identitet postiže samo u jasnoj distanciranosti od drugog spola’’ i ‘’dječak i kasnije muškarac mora biti Rambo. Neustrašiv, agresivan, hrabar, žestok i divlji: jednostavno – on je pobjednik.’’

Varaždinska biskupija od sadržaja navedene stranice se ogradila, dok se u Obiteljskom centru opravdavaju kako su tekstovi na stranici skupljeni s raznih strana, knjiga, publikacija, časopisa i internetskih stranica, a svi se na direktan ili indirektan način tiču bračne i obiteljske tematike. Također tvrde i kako su mediji napravili hajku bez razloga te da su objavljeni komentari izvađeni iz konteksta. No zanimljivo je da su, nakon medijske hajke, na stranici Obiteljskog centra sporni komentari obrisani.

- Izvlačeći iz tih raznovrsnih tekstova pojedine rečenice ili tvrdnje, te tvrdeći da su to “nauk Crkve ili savjeti Crkve” glede bračnog i obiteljskog života, netko očito želi zlonamjerno dezinformirati javnost i baciti ljagu na sav trud i angažman koji Obiteljski centar ulaže u promicanje bračnih i obiteljskih vrijednosti - ističu u Obiteljskom centru i navode kako su navedeni komentari već pet godina na web stranici.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari