blagdan sv. Vinka

Danas se obilježava Vincekovo, evo gdje ga proslaviti širom županije

Kako će gradovi i općine u našoj županiji obilježiti blagdan doznajte u nastavku...
Objavljeno: 20.01.2024. 08:26

Zadnja izmjena: 20.01.2024. 10:23

Foto: Arhiva

Danas se obilježava blagdan Svetog Vinka, popularno 'Vincekovo', dan kada vinogradari blagoslivljaju vinograde. Općine diljem županije obilježit će blagdan, a u nastavku donosimo detalje.

Blagdan Vincekova obilježava se 22. siječnja, a neki od uobičajenih rituala uključuju da vlasnik vinograda odreže tri grančice s trsa, koji se kasnije 'krsti' starim vinom te se preko loze izvjese kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i plodnošću. Kako će gradovi i općine u našoj županiji obilježiti blagdan doznajte u nastavku.

Novi Marof

Udruga vinogradara i voćara 'Pinta' Novi Marof organizira proslavu blagdana Sv. Vinka u Oštricama - na Curlevi (vinograd Vukalović). Program počinje u 12 sati blagoslovom vinograda i vinogradara u crkvi u Oštricama.

Ludbreg

U Ludbregu će se 'Vincekovo' obilježiti na malo drugačiji način, u sklopu međunarodne izložbe mladih vina koju organizira udruga Trsek. Vina koja su pristigla na izložbu Ocjenjivačka komisija degustirala je do 13. siječnja, a otvorenje izložbe je 26. siječnja u hotelu Crnković u Ludbregu.

Varaždinske Toplice

Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice obilježavaju blagdan u Martinkovcu - Baštar breg s početkom u 14 sati, a domaćin je Miljenko Ratković.

Vidovec

Udruga Vinogradara i voćara Općine Vidovec organiziraju 'Vincekovo' u vinogradu obitelji Ribarić s početkom u 13 sati.

Gornji Kneginec 

'Vincekovo' na Varaždin Bregu obilježit će se u Solarovu, a domaćin je Rajko Košćak. Kotizacija je 10 eura, a počinje u 14 sati. Organizator je Udruga vinograda i voćara 'Varaždinbreg', a za sve posjetitelje priprema se i bogata gastronomska ponuda. Sve posjetitelje zabavljat će tamburaški sastav 'Hajdina'.

Vinica

Udruga Vinogradara 'Vinea' i Općina Vinica organiziraju 'Vincekovo' u vinogradu i podrumu kod obiteli Kovačić Roka u Slatnjaku s početkom u 14 sati, gdje će se nakon obrezivanja trsa i Blagoslova vinograda nastaviti druženje uz degustaciju domaćih proizvoda.

Donja Voća

Općina Donja Voća i Udruga vinogradara i voćara 'Barilček' organizirali su Vincekov pohod po voćanskim bregima. Prijave za Vincekov pohod započinju u 9 i 30 sati kod vinogradarskog punkta u Gornjoj Voći gdje će se u 10 sati održati blagoslov skulpture sv. Vinka, a potom se kreće prema voćanskim bregima sa završetkom u Etno kući u Gornjoj Voći. Kotizacija za sudjelovanje iznosi pet eura. 

Ljubešćica

Udruga vinogradara i voćara Mejaši iz Općine Ljubešćica organizirali su 'Vincekovo' na ljubeškom brijegu Rudan. Program započinje u podne, okupljanjem na dvorištu iza Caffe bara 'Europa', a u 12 30 organiziran je polazak do Rudana. U 16 00 sati održat će se ceremonija rezidbe vinograda.

Komentari