Bogatim programom u Ludbregu završava proslava Dana Centra svijeta

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 04.05.2013. 11:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Danas, 4. svibnja održava se Završna proslava Dana Centra svijeta u Ludbregu.

Program je počeo već u jutarnjim satima Dječjim cvjetnim korzom u sklopu kojeg nastupaju djevojčice i dječaci iz ludbreških vrtića Radost, Iskrica i Smjehuljica te Dječji vrtić Veliki Bukovec, a nastavlja se u 15 sati svečanom povorkom od dvorca Batthyany do Centra svijeta pod vodstvom Ludberge, Gradskog notara, gradonačelnika Ludbrega i predstavnika novih gradova prijatelja – mađarskog Letenya i slovenskog Ptuja koji će postaviti pločice s imenom gradova na krugove zemaljske.

Programom na Trgu Svetog Trojstva predstavit će se Puhački orkestar Grada Ludbrega, MPZ Podravina, Ludbreške mažoretkinje, Folklorna skupina Rogoznica iz Ptuja, Folklorno društvo Anton Štrafel Markovci, a iz Letenya dolazi Puhački orkestar, mažoretkinje i citraši. Program će zaključiti ludbreška grupa Reflame.

Dan Centra svijeta učinio je Ludbreg poznatim širom Hrvatske. Obilježava se svake godine 1. travnja, što odgovara nadnevku iz zapisa pavlinskog opata Honoriusa, kada je 1141. godine u Varaždinskim Toplicama rođena Ludberga, kći upravitelja grofovskog imanja, a po njoj je kažu, Ludbreg i dobio ime. Ona pak je postala zaštitnica grada, jer je, kaže legenda, nečastivog pomoću drvenog križa takvom silinom protjerala u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodravina i od nje preostao samo mali vulkanski otočić Antipodes.

Drugi dio proslave Dana Centra svijeta održava se u svibnju u vrijeme održavanja Izložbe i sajma cvijeća, a spoj ovih dviju zanimljivosti temeljenih na ljepoti cvijeća i legende rezultiraju dolaskom tisuće posjetitelja.

Komentari