održana prezentacija

Bosilj: Što donosi ITU mehanizam za Varaždin i 14 naših općina i gradova?

Objavljeno: 09.02.2023. 11:35

Zadnja izmjena: 09.02.2023. 11:35

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj održao je prezentaciju na temu Integrirano teritorijalno ulaganje u Urbano područje Varaždin 2021.-2027.

Inače, mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) namijenjen je financiranju aktivnosti održivog urbanog razvoja iz europskih fondova, a omogućuje integriranje sredstava iz europskih fondova i programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Bosilj je informirao širu javnost o ITU mehanizmu te se pri tome osvrnuo na prioritete i ciljeve, kao i o raspoloživim financijskim sredstvima za financiranje projekata kroz ITU mehanizam.

U drugom dijelu prezentacije pobliže je predstavio sedam strateških projekata: gospodarski razvoj Urbanog područja Varaždin, stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, osiguranje uvjeta za obnovu kulturne baštine i razvoj novih turističkih proizvoda. Dodao je kako su za Varaždin najvažniji projekti izgradnja predinkubacijskog centra iza vile Oršić (s FOI-em), uređenje bivšeg Kina Dom u Centar kreativnih industrija, uređenje sinagoge.

- Za razliku od Sporazuma za Sjever gdje je sav novac u "cloudu" jer se mora puniti iz NPOO, OPKK ili ITU, ovdje imamo opipljivih 22 milijuna eura koje će Grad Varaždin dobiti već na proljeće za projekte koje predstavljamo. Varaždin je grad koji je okupio najviše drugih JLS-ova u Hrvatskoj. Uključili smo maksimalno jedinica koliko smo mogli, bez obzira na to što će biti alokacija i na druge gradove i općine, većina ide na Grad Varaždin i mislimo da će tako cijela regija urbanog područja imati veliki napredak - rekao je.  

Komentari