Bruxelles: Dožupan Kišić na sastanku o položaju romske manjine

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 01.10.2013. 11:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu održan je treći godišnji kongres svih zemalja članica Europske unije vezan za Nacionalne kontakt točke za Rome.

Zemlje članice su predstavljali predstavnici institucija u kojima se nalaze Nacionalne kontakt točke za Rome, te po jedan predstavnik lokalnih ili regionalnih uprava na čijem području žive Romi.

Hrvatska je kao nova punopravna članica Europske unije po prvi puta sudjelovala na kongresu, a predstavljali su je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Branko Sočanac te zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Na kongresu je bilo riječi o položaju romske manjine u svim europskim zemljama, ali i o sve izraženijim problemima u nekim zemljama, kao i mogućim rješenjima za te probleme. Velika je migracija Roma, osobito u ekonomski snažnije države i to je činjenica s kojom se i Europska komisija susreće.

- Čuli smo vrlo zanimljiva iskustva koja s romskom manjinom imaju gradovi Vantaa u Finskoj, Berlin, Lyon te država Bugarska koja ima dosta problema. Svi govornici su ukazali na zamjetno povećanje romske populacije koje uzrokuje nove strategije njihove integracije. Čuvši druga iskustva iz cijele EU, mogu reći, što je uostalom i potvrđeno na kongresu, kako je situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća, kao i kod nas u Varaždinskoj županiji. Međutim, moramo biti spremni i na nove okolnosti, prije svega bolju integraciju Roma u obrazovne procese, međugranične suradnje te mogućnosti iskorištenja sredstava iz europskih fondova za poboljšavanje uvjeta života Roma u našoj županiji. Za to sam iskoristio prigodu i s gospodinom Sočancom dogovorio da ćemo imati i punu podršku Vladinog Ureda za nacionalne manjine, kao što imamo odličnu suradnju sa saborskim zastupnikom romske manjine Veljkom Kajtazijem - pojasnio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Varaždinskoj županiji ukupno živi 711 pripadnika romske nacionalne manjine, i to uglavnom na području općina Petrijanec (379 osoba),  Cestica (135 osoba) i Sveti Đurđ (31 osoba), te gradova Ludbrega (79 osobe) i Varaždina (42 osobe).

Komentari