Ciklus predavanja o europskim fondovima za općine i gradove

Objavljeno: 18.04.2012. 09:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Varaždinska županija i Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) započeli su ciklus predavanja i informativnih radionica s ciljem pripreme i upoznavanja jedinica lokalne samouprave (JLS-a) i drugih potencijalnih korisničkih institucija sa svim mogućnostima koje nude fondovi Europske unije.

Prvo predavanje namijenjeno prvenstveno jedinicama lokalne samouprave, pod nazivom Priprema JLS-a za fondove EU, održano je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače.

Sudionici su na predavanju imali priliku dobiti osnovne informacije o fondovima i programima EU koji su još uvijek na raspolaganju Hrvatskoj, u ovom predpristupnom razdoblju do ulaska u EU.

Također, treba istaknuti kako su ovom prilikom pojedine općine predstavile vlastite projekte koje su do sada provodile i tako na konkretnim primjerima prenijele svoja pozitivna iskustva i prednosti koje donosi prijava projekata na različite europske izvore financiranja.

U istom kontekstu, dogovarale su se aktivnosti oko daljnjeg korištenja Baze projekata Varaždinske županije, koja je na raspolaganju svim JLS-ima i koja se kontinuirano ažurira s podacima o projektima u pripremi i provedbi Županijske razvojne strategije (ŽRS).

Ciklus predavanja i radionica dalje će obuhvaćati područja u okviru fondova EU, a teme će se posebno birati prema raspisanim natječajima i područjima od interesa samih korisnika kojima su fondovi namijenjeni.

Tako će u sudjelovanje biti uključene i druge ustanove iz područja kulture, zaštite okoliša, prometa, a predavanja će prema potrebi držati i predstavnici nadležnih institucija i druge stručne osobe.

Tema je zbog svoje aktualnosti privukla velik broj predstavnika gradova i općina s područja Varaždinske županije, a predavanju su prisustvovali i službenici županijskih upravnih odjela.

Spremnost projekata za fondove Europske unije znači i mogućnost povlačenja znatnih  sredstava koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz Kohezijskog fonda i strukturnih fondova EU pa tako i velike mogućnosti za daljnji razvoj Varaždinske županije.

Komentari