Crveni križ Ivanec u OŠ Klenovnik započeo s dva projekta

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 31.10.2013. 12:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Crveni križ Ivanec

Projekte ''Volim pomagati'' i ''Učimo o Crvenom križu'' Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec provodi drugu godinu za redom u osnovnim školama na širem ivanečkom području, pa tako i u OŠ Klenovnik, zahvaljujući sredstvima doznačenima putem Zavoda za zapošljavanje.

Naime, GDCK Ivanec putem mjere javni radovi-pojedinačni projekti dobilo je odobrenje odnosno sredstva za zapošljavanje magistre socijalnog rada Ivane Šumečki za provođenje navedenih projekata.

Crveni križ kao humanitarna organizacija, sukladno svojim zakonskim propisima provodi programe humanističkog odgoja djece i mladih, radi na usvajanju vrlina solidarnosti, suosjećanja, poštivanja i razumijevanja potreba drugih, a upravo putem programa Volim pomagati i Učimo o Crvenom križu mlade upoznajemo s osnovnim djelatnostima Crvenog križa, te osvještavamo važnost pomagačkog ponašanja koje se bazično provlači kroz sve naše djelatnosti.

Prva radionica odrađena je 15. listopada u jednom prvom i jednom drugom razredu OŠ Klenovnik. Djeca su razgovarala o pružanju pomoći, humanosti, te riječima i crtežima izrazila oblike pružanja pomoći koje oni sami planiraju učiniti narednih dana.

Slijedi odrađivanje ostalih radionica na kojima će upoznati i neke od ostalih djelatnosti Crvenog križa, te će jedna od slijedećih radionica Crvenog križa biti vezano uz temu što činiti u situacijama kada se dogodi neka nezgoda ili nesreća, kako potražiti pomoć, te što je važno znati u takvim situacijama upoznavajući lik tzv. ''Mišice Milice'' kao lik kojeg Hrvatski Crveni križ koristi u velikim trgovačkim centrima za označavanje mjesta gdje će dijete ako se izgubi doći i potražiti pomoć.

Među učenicima 3. i 4. razreda započeli smo s provođenjem radionica s ciljem osvještavanja svakodnevnih teškoća s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama, razvijanje senzibilnosti za takvu problematiku, kao i poticanje adekvatnog ponašanja spram osoba s posebnim potrebama.
Među učenicima od 5.-8. razreda započeli smo s radionicama vezanima na razvoj humanosti kroz upoznavanje s Postankom Crvenog križa i njegov razvoj kroz povijest, te upoznavanje s načelima rada Crvenog križa.

S radionicama u vrtiću u Klenovniku započinjemo tijekom 11. mjeseca.

Ukupno će radionicama biti obuhvaćeno više od 170 učenika OŠ Klenovnik i 21 dijete vrtićke dobi.

 

Komentari