Dan civilne zaštite obilježen i u Ludbregu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.02.2014. 13:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava svake godine 1.ožujka, u Gradu Ludbregu jučer je održan prijem za Zapovjedništvo civilne zaštite i Stožera zaštite i spašavanja Grada Ludbrega.

Godine 1972., prvog dana ožujka, stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a. Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija.

– Jedinice lokalne samouprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša organiziraju civilnu zaštitu. Nažalost, neke nepogode nismo u mogućnosti izbjeći kao primjerice poplave koje su nas u posljednje vrijeme zadesile, a jedini spas su brze reakcije kvalitetnih operativnih snaga. Namjera je ovih postrojbi osposobiti lokalne zajednice za odgovor na nastalu katastrofu oslanjajući se pri tome na svoje redovne snage zaštite i spašavanja, što uključuje profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, komunalne i medicinske službe i udruge građana koje se bave zaštitom i spašavanjem kao svojom redovnom djelatnošću. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Pored zapovjedništva osnovana je na području Grada Ludbrega i postrojba civilne zaštite s ukupno 51 obveznikom. Postrojba Civilne zaštite služi kao potpora za provođenja mjera zaštite i spašavanja, čija je redovna djelatnost zaštita i spašavanje te za provođenje mjera civilne zaštite.

Zapovjedništvo civilne zaštite i Stožera zaštite i spašavanja Grada Ludbrega čine Alen Sabol, Božica Makar, Igor Franolić, Robert Kranjčec, Vlado Vukina, Ivan Filipašić, Mirjana Balažinec, Mladen Struški, Danijel Habijan, Saša Vincetić, Vera Jadanić, Zoran Happ, Vlado Pirc, Suzana Bačani i Nikola Vidaković.

Komentari