Dani hrvatskog kulinarstva sutra u Varaždinskim Toplicama

Piše: eVz

Objavljeno: 29.11.2012. 17:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Dani hrvatskog kulinarstva, manifestacija u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, počinju sutra, 30. studenog.

Tijekom šest dana, na devetom Državnom prvenstvu kuhara, četvrtom Državnom prvenstvu slastičara te sedmom Kamelija kupu u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, sudjelovat će sveukupno oko stotinu kuhara, slastičara i srednjoškolaca. 

Uz natjecanja, organizatori su pripremili i mnoštvo popratnih događanja, degustacija i radionica za struku i javnost. 

Kamelija kup – učenici probijaju led

Kao i prošlih godina, led probijaju najmlađi. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar počinje već prvog dana manifestacije. Zanimljivo je da će po prvi put sve zadatke na Kamelija kupu, učenici odraditi u montažnim kuhinjama pred publikom.

Ekipe od po troje učenika za početak će zajedno sa svojim mentorom osmisliti meni od tri slijeda baziran na zadanim namirnicama. Tijekom petka i subote, učenici svih 11 škola će pripremiti jela na temelju tih recepata koje će ocijeniti tročlani Ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih hrvatskih kuhara. Pobjednici Kamelija kupa znat će se u subotu u 16 sati. 

Također, u petak će stići i slastičari koji će postaviti svoje slastičarske eksponate te tijekom popodneva početi s izradom svečane torte. U subotu će pripremati deserte, a u nedjelju kolač i slatki pladanj. Hrvatska će svog Državnog prvaka u slastičarstvu dobiti proglašenjem u nedjelju u 20 sati.

Kuhari svoja natjecanja počinju u nedjelju, a trajat će do završetka Dana hrvatskog kulinarstva u srijedu. Takmiče se u 17 pojedinačnih i ekipnih kategorija, a po prvi put sudjelovat će i kuhari iz Slovenije i Srbije.

Popratna događanja otvorena za javnost

Podsjećamo, Dani hrvatskog kulinarstva su središnje događanje kulinarske struke koji se već devetu godinu u nizu održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Generalni sponzor manifestacije je Podravka, a zlatni sponzor je Dukat. 

Osim što mogu promatrati natjecanja te vidjeti izložena gotova jela, posjetitelji mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama vrsnih hrvatskih kuhara i slastičara. Također, na programu su i razne degustacije te svečana večera Zlatna Nimfa koju organizira Udruga kuhara Varaždinske županije u suradnji s OPG-ima.

Šestodnevni program događanja na Danima hrvatskog kulinarstva:

30.11. - PETAK

Kamelija kup - natjecanje učenika

12:30-13:30 Kamelija kup, predpriprema za prve dvije grupe
13:30 – 16:30 Kamelija kup – prva grupa – natjecanje pred publikom
Obrtnička škola Koprivnica
S.S.Š. Kralja Zvonimira ,Knin
S.S.Š. Vinkovci

17:30 – 20:30 Kamelija kup – druga grupa – natjecanje pred publikom
Škola za tur., ug. i trg., Pula
Tur.ugo i prehr. škola Bjelovar
S.Š. Eugena Kumičića, Rovinj

Državno prvenstvo slastičara
11:00-13:00 postavljanje slastičarskih eksponata
13:30 Početak izrade torte

Popratni sadržaji

Radionice (uz kotizaciju)
Finger food -mali zalogaji - za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Dekoracije od voća i povrća - napredna razina - za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

01.12. - SUBOTA

Kamelija kup - natjecanje učenika

07:30-08:30 Kamelija kup, predpriprema za druge dvije grupe
8:30-11:30 Kamelija kup – treća grupa – natjecanje pred publikom
Gospodarska škola Buje
Ug., Tur. Škola Osijek
Ug. Tur. Učilište Zagreb

12:00 – 15:00 Kamelija kup – četvrta grupa– natjecanje pred publikom
Gospodarska škola Varaždin
Srednja Škola Prelog

16:00 Svečanost dodjele medalja i proglašenje rezultata Kamelija kupa

Državno prvenstvo slastičara

11:00-17:00 Kategorija B (desert), natjecanje
Ocjenjivanje u 14:00 i 16:00

16:30-18:30 Kategorija E (Restoranski desert) – natjecanje pred publikom
Ocjenjivanje u 18:30

Popratni sadržaji

11:00 – 14:00 - Srednja škola Biograd na Moru – prezentacija škole i degustacija pripremljenih jela – montažna kuhinja
15:00 – 16:00 – izložba i degustacija torta sa slastičarskog prvenstva Hrvatske
Cijena: 20 kn (cijena uključuje kavu i tortu)

Radionice (uz kotizaciju)
Autohtona kuhinja - hrvatske slastice - za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

02.12. - NEDJELJA

Državno prvenstvo slastičara
06:00-19:00 Kategorija A (kolač, slatki pladanj), natjecanje

Državno prvenstvo kuhara
09:30-15:00 natjecanje restorana u kategoriji M – Restoranski meni– natjecanje pred publikom
Bacchus tim
Hotel Minerva
Hotel Turist

16:00-18:00 natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo - natjecanje pred publikom

14:00-16:00 pisanje receptura u kategoriji C – mistery box

16:30-19:30 Početak natjecanja kuhara u kategoriji A (hladna plata)

20:00 Svečanost dodjele medalja i proglašenje Slastičarskog prvaka države
- party za sudionike Dana hrvatskog kulinarstva
- zajednička fotografija svih sudionika

Popratni sadržaji

18:30 – 19:30 Prezentacija u organizaciji Nordic Seafood: Ribe i Plodovi Mora u Modernoj Europskoj Kuhinji

Radionice (uz kotizaciju)
Autohtona kuhinja - hrvatske slastice - za amatere
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Dekoracije od voća i povrća- za amatere
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

03.12. – PONEDJELJAK

Državno prvenstvo kuhara

09:30-12:00 natjecanja u kategoriji F (jednostavni topli obrok)

10:00-12:00 natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo - natjecanje pred publikom

14:00-16:00 natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo - natjecanje pred publikom

15:00 - natjecanje kuhara u kategoriji G (meni: baština)

20:00 Svečana večera Dana hrvatskog kulinarstva – Zlatna Nimfa (Rotary, Lions, sponzori itd.)
- degustacija hladnih plata i predjela kategorije A
- degustacija autohtonih jela Varaždinske županije

Popratni sadržaji
18:30 – 19:30 PODRAVKA – promocija i degustacija jela pripremljenih od Podravkinih proizvoda

Radionice (uz kotizaciju)
Jela iz woka - za profesionalce
vrijeme održavanja: 09:00 – 13:00 sati

Jela iz woka - za amatere
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

04.12. – UTORAK

Državno prvenstvo kuhara

06:00-8:00 natjecanja u kategoriji D (bolnički meni)

06:30-08:30 natjecanja kuhara u kategoriji E (meni za mlade)

09:00-14:00 natjecanja kuhara u kategoriji B (glavno jelo)

15:00-21:00 natjecanja kuhara u kategoriji C (meni)

10:00-12:00 natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo - natjecanje pred publikom

14:00-16:00 natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo - natjecanje pred publikom

19:00 natjecanje kuhara u kategorijama H i I (kulinarska umjetnost „Voće i povrće“ i „Skulptura“) - natjecanje pred publikom

20:30 Svečanost dodjele medalja u kategorijama A, B, D, E, F, G, J, M

Popratni sadržaji
19:00 – 20:00 PODRAVKA – promocija i degustacija jela pripremljenih od Podravkinih proizvoda

Radionice (uz kotizaciju)
Kulinarska umjetnost – skulpture od maslaca - za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Hrvatska autohtona kuhinja Primorsko goranske županije - za amatere
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

05.12. - SRIJEDA

10:00–12:00 natjecanje u kategorijama K i L (Hladni eksponat i Hladni stol)

13:00 Završni ručak sa dodjelom medalja i proglašenjem Kuharskog prvaka države
- ručak s buffet stola priprema prošlogodišnji kuharski prvak države – Anđelko Levanić

Komentari