prilika za obnovu voznog parka

Zabrana dizelaša u Njemačkoj - jeftinijom kupnjom željenih modela iz njemačkog uvoza mogli bi se usrećiti i Varaždinci

Objavljeno: 20.11.2018. 15:22

Zadnja izmjena: 20.11.2018. 15:22

Možda ste već čuli da neki njemački gradovi uvode zabranu prometovanja dizelaša koji ne zadovoljavaju norme o čistoći ispušnih plinova, što znači da će dobar dio dizel automobila otići u povijest, a neke autoindustrije već su najavile prestanak proizvodnje dizel motora. To bi moglo našim kupcima rabljenih dizelaša iz njemačkog uvoza osigurati priliku da još povoljnije dođu do željenog modela. Što kažete o ovom potezu? Hoćete li iskoristiti tu mogućnost? 

Prije nekoliko dana upravni je sud u Njemačkoj odlučio da gradovi Bonn i Köln moraju uvesti zabrane prometovanja dizelaša koji ne zadovoljavaju norme o čistoći ispušnih plinova. Ova zabrana planira se provesti i u Stuttgartu, Frankfurtu, Mainzu, Aachenu i Berlin, dok je u Hamburgu dio dizelaša već zahvaćen zabranama. To znači da od srpnja 2019. godine stariji dizelaši neće smjeti prometovati centrima tih gradovima kao niti njemačkim autocestama. 

To će s druge strane pružiti mogućnost da se naš vozni park obnovi željenim modelima koji će se jeftinije moći uvesti iz Njemačke, budući da kod nas takve zabrane još nema na vidiku. No s druge strane, i sami proizvođači sve više napuštaju dizelski pogon budući da razvoj takvih motora jednostavno postaje neisplativ. Na popisu prozivođača koji 'okreću leđa' dizelu našla se Toyota, Volvo, Porsche, Lexus, Smart, Suzuki, Mitsubushi, Nissan, Alfa romeo, Fiat, Jeep i Maserati. Stoga Varaždinci, ukoliko u dogledno vrijeme planirate kupnju nekog od ovih marki vozila na dizel pogon, požurite dok ih još ima. 

 

Komentari