Djedovi i bake prigrlili učenike Prve gimnazije Varaždin

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 07.04.2014. 14:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Od početka ožujka u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin u Zavojnoj 6 provodi se još jedan projekt volontiranja, koji je pokrenut na inicijativu profesora i učenika Prve gimnazije Varaždin, s kojom su uspostavljeni prvi koraci u suradnji na tom području.

Sve je započelo prijedlogom iznesenim na vijeću roditelja Prve gimnazije, koji je naišao na odobravanje zaposlenih, a napose učenika koji su se željeli uključiti u aktivnosti koje zahtijevaju korištenje vremena bez naknade, doznajemo od Vesne Pravica, radnog terapeuta u Domu za starije.

- Pokrenut je projekt „Socijalno osjetljive skupine građana“ u koji su se uključili učenici i njihovi profesori. Oni su podijeljeni prema interesima i sklonostima u više grupa, te djeluju u raznim ustanovama i školama u kojima je dobrovoljni rad potreban. Kako je Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin ustanova koja zbrinjava 360 korisnika, svaka takva inicijativa je više nego dobrodošla jer postoji određeni broj korisnika kojima su članovi obitelji već godinama daleko. Stoga su njihovi susreti zbog udaljenosti onemogućeni ili jako rijetki. Postoji i određeni broj korisnika koji nemaju nikoga od svojih najmilijih, pa je svaka topla riječ ili druženje s njima lijepa i korisna gesta – naglasila je Pravica.
Učenici Prve gimnazije – volonteri, podijelili su se u dvije skupine. Jedna djeluje u pravcu pomaganja i ispomoći osobama s invaliditetom kojih je znatan broj u Domu, a druga se opredijelila za osobe s Odjela pojačane njege.

- Riječ je o teško pokretnim ili nepokretnim korisnicima Doma za starije kojima dolaze u sobe i s njima razgovaraju ili čitaju. Jedan neobičan oblik volontiranja predložila je profesorica Prve gimnazije, pisanje pisama korisnicima koji su usamljeni. Neobična, ali vrlo originalna ideja koja je odmah provedena. Pisma već putuju u oba smjera – ističe Vesna Pravica.

Inače, gimnazijalci u Dom za starije dolaze poslije nastave, prošeću s osobom kojoj je to itekako potrebno, nešto pročitaju ili jednostavno – razgovaraju s korisnicima.

Izvor: Tjednik eVaraždin

Komentari