Dobro sigurnosno stanje u županiji kvari povećan broj prometnih nesreća

Objavljeno: 09.12.2013. 15:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Sandra Županić

Danas se u Županijskoj palači održala prva sjednica Vijeća za prevenciju Varaždinske županije u novom sazivu.

Nakon čitanja članova vijeća i pozdravnog govora zamjenika župana Alena Kišića, sve je prisutne sa stanjem sigurnosti u prvih 11 mjeseci u Varaždinskoj županiji ove godine upoznao načelnik PU Varaždinske županije Darko Jurčec.

- Svi sigurnosni pokazatelji su dobri. Samo je zabrinjavajuće stanje u prometu jer je povećan broj poginulih. Prošle je godine u prvih 11 mjeseci poginulo devet osoba, a ove 13. Najčešći uzroci prometnih nesreća su alkohol i brzina te su ti uzroci u porastu. Unatoč dobrim prometnicama i porastu broja preventivno-represivnih akcija, ali statistiku malih brojki dignu dvije prometne nesreće s više poginulih osoba. Recidivisti su najčešći uzroci nesreće ove godine te su više završili u zatvoru nego lani, njih 26, na temelju prekršajnog postupka - rekao je Jurčec.

Prometnih nesreća je ove godine 12 posto više nego lani.

Kako je objasnio Jurčec u našoj županiji nema neriješenih teških kriminalnih djela koja bi remetila sigurnost, a za 8 posto su u padu svi prekršaji. Pad općeg kriminaliteta je 25 posto.

- Glavni zadatak Vijeća je pružanje podrške nositeljima prevencije kriminaliteta u našoj županiji, najviše policiji. Također, sublimiramo sve što jedinice lokalne samouprave rade na prevenciji kriminaliteta. Svi radimo na tome da sigurnost naših građana bude što bolja. U prošlom sazivu najviše je napravljeno na sigurnosti cestovnog prometa, najviše kod osiguranja prilaza školama i tu su dobri podaci znači da se isplatilo - rekao je Kišić. 

Komentari