Certifikati varaždinskim proizvođačima voća i povrća

Objavljeno: 07.06.2011. 13:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Danas je na gradskoj tržnici Varaždin održana podjela certifikata, gdje su povrtlarima i voćarima, koji proizvode i prodaju na varaždinskoj tržnici dodijeljeni certifikati da se radi o autentičnim domaćim proizvodima...

Gradska tržnica d.o.o. već petu godinu za redom uz suradnju Udruge proizvođača povrća „Zeljari“, uz pomoć Grada Varaždina – program Agriurbane, Razvojne agencije Sjever DAN i Varaždinske županije, te uz suradnju Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu provodi projekt „Certificirane tržnice“.

Cilj projekta je da se stekne povjerenje kupaca, tj. da se kupcima garantira da certificirani proizvođači na Varaždinskom placu stvarno prodaju proizvode koje su proizveli na parcelama svojih obiteljskih gospodarstava.  Gradska tržnica u suradnji s udrugom „Zeljari“ tijekom cijelu godine provodi i kontrolu proizvoda kako bi certifikati imali svoju pravu „težinu“ i vjerodostojnost.

Kriteriji su da su članovi Zajednice udruge hrvatskih povrćara, nadalje da proizvode proizvode samostalno, na vlastitom posjedu te da prodaju na tržnici.

- Projekt je pokrenuo USAID, 2005. godine i bio od početka dobro prihvaćen. Osnovno je da se ljudi trude da proizvedu nešto vlastitim snagama. Zahvaljujući tome, mogu dobiti ovaj certifikat, koji će nadam se prepoznati i krajnji potrošači – istaknuo je direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar.

Ove godine certifikat je zaslužilo 17 proizvođača, a certifikate su primili iz ruku varaždinskih sportaša, hrvača Tonimira Sokola te trenera karatea i drugih borilačkih disciplina Esada Garibovića.

Uz sportaše te predstavnike drugih tržnica u Hrvatskoj, okupljenih u Udrugu hrvatskih tržnica prisutni su bili i predstavnici lokalne vlasti.

- Nažalost tek ova posljednja afera s bakterijom escherichije coli, osvijestila je naše ljude o važnosti domaće ekološke proizvodnje. I ova incijativa znatno pridonosi povećanju domaće proizvodnje voća i povrća – kazala je zamjenica župana Blanka Ječmenica Glavica.

Slično razmišlja i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Svi ovi posljednji događaji govore u prilog tome koliko je važno kvalitetno voće i povrće. Posebno mi je drago da vas je danas ovoliko ovdje, nadam se da će svake godine biti sve više certificiranih – kazao je Čehok.

Svi posjetitelji varaždinskog placa, pritom su dobili i brošure pod nazivom „Jučer na tlu, danas na placu!“, gdje su navedene sve prednosti konzumacije domaćeg voća i povrća, kroz osam ključnih razloga zašto kupovati proizvode seljaka varaždinskog kraja na varaždinskoj tržnici.


Komentari