Donjom Voćom i Sračincom šepure se najljepši zagorski puran i kokoš u Hrvatskoj

Objavljeno: 28.10.2015. 08:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Arhiva eVž

Na 3. Državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Križevcima ocjenjivačka komisija odlučila je da je  Dragutin Medenjak iz Donje Voće uzgojio najboljeg zagorskog purana u crnom soju, dok je Zlatko Herceg iz Sračinca vlasnik najljepše „zlatne“ kokoši...

Na izložbi je prikazano ukupno 77 kolekcija od čega 20 kolekcije zagorskog purana i 40 kolekcije kokoši hrvatice te 17 kolekcija u prikazu i to dravske guske, posavske kukmaste kokoši, posavske kukmaste patke i križevačke kukmice.

Kolekcije zagorskog purana izložene su u 4 soja ( brončani, sivi, crni i svijetli) iz 3 županije, i to iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke. Kolekcije kokoši hrvatica izložene su u 4 soja (crveni, jarebičasto-zlatni, crni i crno-zlatni) iz 7 županija i to iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Splitsko-dalmatinske, Bjelovarsko-bilogorske.

Najboljim uzgajivačem pijetlova i kokoši kod crno-zlatnog soja proglašen je Zlatko Herceg iz Sračinca.

U komisiji za ocjenu izloženih kolekcija bili su Gordana Duvnjak, dipl. ing. iz Hrvatske poljoprivredne agencije, prof. dr. sc. Zlatko Janječić sa Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet, dr. sc. Dalibor Bedeković sa Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakulteti, gost sudac Mihael Pavišić predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Komentari