Državno prvenstvo kuhara i Dani kulinarstva u Toplicama

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 14.11.2011. 09:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Dani hrvatskog kulinarstva ove godine održat će se od 25. do 30. studenog u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Središnja kulinarska manifestacija i najznačajnije kulinarsko natjecanje, Državno prvenstvo kuhara, održava se osmu godinu u nizu od 25. do 30. studenog u Varaždinskim Toplicama. U sklopu nje održat će se i treće Državno prvenstvo slastičara te šesti „Kamelija kup“, natjecanje učenika završnih razreda srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva turizma, a podupire ju i Varaždinska županija. Kao i prijašnjih godina, i ove se očekuje veliki odaziv kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske.

Kuhari se natječu u čak 18 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja. Najzanimljivija natjecanja biti će ona u tri glavne kategorije koje se boduju za naslov Državnog prvaka.

S deset jela do prestižne titule

Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu u tri dana trebat će pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata.  Natjecanja slastičara održat će se u devet kategorija, a da bi ponijeli titulu najboljeg majstori ovog zanata moraju sudjelovati u tri glavne kategorije, odnosno pripremiti tortu i šest različitih slastica.

Podsjetimo, prijašnjih godina Dani hrvatskog kulinarstva održavali su se u Opatiji, tako da će ove godine po prvi put kuhari i slastičari biti ugošćeni u kontinentalnom dijelu države.

Kao i do sad, događanje je otvoreno za javnost te posjetitelji svakog dana mogu doći i pogledati jela pomno dekorirana na tanjuru te zanimljive izloške kulinarske umjetnosti izrađene od šećera, povrća i ostalih jestivih namirnica. Također, neka od jela s natjecanja, nakon što ih ocijeni tročlani Ocjenjivački sud, moći će se degustirati.

Prijave su u tijeku, a sve dodatne informacije o natjecanju navedene su na službenim internet stranicama Hrvatskog kuharskog saveza (www.kuhar.hr), organizatora Dana hrvatskog kulinarstva.


Komentari