„Volontersko pajdaširanje“ učenica Gospodarske škole Varaždin

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 01.06.2014. 19:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: VUM

U sklopu projekta "Volontersko pajdaširanje", „VUM“ je održao volonterske akcije učenika i učenica iz Gospodarske škole Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, te Gospodarska škole Varaždin. Tako su volonterke Gospodarske škole nastavile svoje djelovanje i pomoć najpotrebnijima u Varaždinu i okolici.

U akciju Hrvatska volontira uključile su se i vrijedne učenice varaždinske Gospodarske škole i ostvarile ukupno 29 sati volotiranja. Sudjelovale su i u projektu “Volontersko pajdaširanje”, koji povezuje mlade s teškoćama i mlade bez teškoća na zajedničkom osmišljavanju volonterskih programa i zajedničkom volontiranju.

Cilj projekta "Volontersko pajdaširanje" je promovirati volontiranje među učenicima strukovnih srednjih škola, uspostaviti trajnu povezanost škola i lokalnih volonterskih organizacija kroz volonterske klubove u školama te educirati učenike/ce o volontiranju, kao alata za stjecanje još više znanja i vještina, te odličnog načina da steknu empatiju i shvate svijet oko sebe.

Inkluzivni volonterski programi razbijaju stereotipe i predrasude, doprinose borbi protiv  diskriminacije i mijenjaju percepciju o tome što oni koji su do sada, u pravilu, gotovo uvijek bili primatelji volonterskih usluga, mogu doprinijeti društvu kao volonteri.

Učenici škola su dosad prošli ciklus od pet edukacija, koje su bile usmjerene na uspostavu školskih volonterskih klubova ili poboljšavanje postojećih volonterskih klubova. Nakon završetka projekta, u srpnju 2014., podršku u pronalasku volonterskih mjesta mladim volonterima i podršku novoosnovanim školskim volonterskim klubovima pružat će Volonterski ured Međimurja. Projekt se provodi u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, voditelj projekta je udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca, a partneri u projektu su Gospodarska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Varaždin i Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

Projekt se provodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Komentari