FAB LAB MEC

Elektrostrojarska škola ima poseban model privlačenja djece u strukovna zanimanja - dronovi, avioni, roboti

Objavljeno: 19.11.2018. 17:23

Zadnja izmjena: 19.11.2018. 17:29

Poznato je da neke strukovne škole u našoj županiji iz godine u godinu imaju sve veće probleme oko upisa učenika u pojedina zanimanja, no takvih problema nema Elektrostrojarska škola, koja velike napore ulaže u čitav niz aktivnosti, promidžbu i popularizaciju svojih zanimanja, a ovo je jedan od načina. 

Kako bi se strukovna zanimanja što više popularizirala i približila novim generacijama djece koja će se upisivati u srednje škole, varaždinska Elektrostrojarska škola došla je na zanimljivu ideju kako već od nižih razreda osnovne škole educirati, zaintrigirati, a naposljetku i privući mlade naraštaje u strukovna zanimanja.

Naime, radi se o projektu FAB LAB MEC s kojim škola izlazi prvi puta iz okvira škole u javne prostore, kao što je primjerice Lumini centar, gdje se nedavno održala prezentacija. O čemu je zapravo riječ? Radi se o radionicama namijenjenim djeci od 5. do 8. razreda koje će se održavati dva puta tjedno u Elektrostrojarskoj školi, ukupno 24 školska sata, a rok za prijavu je do 17. prosinca 2018., dok radionice kreću 14. siječnja 2019.

Roboti, 3D printeri, elektronika

Učenici će tako na radionicama 3D crtanje i ispis, Izrade i programiranja Arduino, Projektiranje i izrada elektronike te Uradi sam i prije nego dođe vrijeme odluke u koju srednju školu krenuti, steći praktična znanja, ali i formirati način razmišljanja iz svijeta robotike, 3d printera, elektronike i programiranja. Također, sami će imati priliku izrađivati dronove, avione, brodiće, autiće i ostalo, saznati kako nastaju roboti, kako rade strojevi, crtati i printati trodimenzionalne oblike, prilikom čega će koristiti najnovije tehnologije. Osim radionica, ova škola svoja strukovna zanimanja nastoji 'osnažiti' i suradnjom s tvrtkama poput Siemensa, Gumiimpexa, Mobilisisa, Itasa i nekim slovenskim firmama, koji učenicima osiguravaju praksu i stipendije. Ono što je vrlo važno, kako ističe ravnatelj škole Igor Kos je činjenica da nemaju problema s upisima i svake godine interes za zanimanja koje nude se povećava. Osim što nemaju problema s upisima, nemaju problema ni s takozvanim Drop outom, odnosno ispisima učenika i napuštanjem škole, a sve to zahvaljujući kontinuiranom radu, nadogradnji i poboljšavanju cjelokupnog obrazovnog sustava u školi u obliku nabavka opreme i postojanju kvalitetnog kadra koji radi s učenicima. 

 

 

 

 

Komentari