Evo kako ćete se prije odlaska na ljetovanje zaštititi da vam lopovi ne isprazne kuću ili stan

Objavljeno: 06.07.2015. 20:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela tzv. “imovinskog kriminaliteta“ i nešto su zastupljenija tijekom ljetnih mjeseci, upozoravaju iz PU varaždinske. Žrtva može biti bilo koji građanin, stoga je nužna prevencija kako bi se zaštitili od potencijalnih lopova...

Postoje brojni razlozi koji pogoduju činjenju takvih kaznenih djela, a dosta često se krađe i teške krađe provaljivanjem događaju iz nemarnosti, nepažnje, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema osobnoj i društvenoj imovini.

Tu su još nedovoljna fizička i tehnička zaštita te drugi propusti potencijalnih žrtava koje vješto koristi kradljivac, doznajemo od Medenjak Maria, samostalnog policijskog inspektora PU varaždinske.

- Nema sumnje da često puta prilika čini lopova. Primjerice kada osobe pod izlikom prikupljanja sekundarnih sirovina dođu u otključanu kuću, u kojoj nikog nema budući je gazdarica otišla iza nje u vrt. Lopovi iskoriste tu situaciju i na brzinu preokrenu kuću, pokupe zlatninu i novac koji pronađu i potom odu – pojasnio je Medenjak.

S dragocjenostima - na sigurno!

Ukoliko će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, dobro je pobrinuti se da novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto.

- Za to će vam poslužiti trezori ili ih dajte na čuvanje kod osoba od povjerenja. Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima. Možete ga ostaviti pouzdanoj osobi koja može češće obići stan ili kuću i usput isprazniti poštanski sandučić. Naime, idealne mete kradljivaca su oni domovi u koje se nitko ne bi trebao tako skoro vratiti. To je vidljivo po poruci ostavljenoj na ulaznim vratima ili na društvenim mrežama – kaže Medenjak te dodaje kako provalnici koji operiraju tijekom godišnjih odmora znaju uzeti telefonski imenik, parkirati se ispred kuće i zvati kako bi provjerili ima li u njoj ukućana!

Oni se ne libe jednostavno ući u zgradu i obilaziti od vrata do vrata, te pod raznim izlikama utvrđivati stanove u kojima trenutno nitko ne boravi.

- Glede eventualno postavljenog alarma, svakako je poželjno ne zaboraviti uključiti sustav ako ga osoba već ima ugrađenog u kući ili stanu – ističe.

Od ostalih policijskih savjeta kojima se smanjje mogućnost da osoba postane žrtvom krađe ili teške krađe, svakako je preporuka građanima da uvijek zaključavaju ulazna vrata i zatvaraju prozore bez obzira koliko vremenski izbivaju iz kuće ili stana.

- Ugradite protuprovalna vrata ili dodatnu bravu na postojeća ulazna vrata kako bi otežali posao provalniku, ili ugradite vanjsku rasvjetu na senzor, koja se pali kad ase netko približi kući. Unutar kuće ili stana mogu se ugraditi svjetla na „tajmer“, koja će se povremeno upaliti. Dobro je posložiti uređaje poput TV-a ili radija da se povremeno upale, jer tako mogu zavarati provalnika – naglasio je naš sugovornik dodavši kako neki građani instaliraju sustave tehničke zaštite poput alarmnih sustava ili video nadzora i  internetskih kamera.

Ne fejsajte i ne tvitajte!

- Građani moraju voditi računa kakvu su poruku ostavili na Facebooku ili Twitteru o obiteljskom odmoru – neka ne pišu kamo idu, kada i koliko dugo ih neće biti. Možda su na taj način upravo pozvali provalnike u svoje domove. Neka ne drže novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i drugdje. Vjerujte, lopovi znaju da ondje treba tražiti – kazao je Medenjak.

U nastavku donosimo još neke korisne preporuke stručnjaka:

Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici, već telefonske pozive preusmjerite na broj na koji će se uvijek netko javiti.

Nikada ne širite „na sva zvona“ informaciju da ste upravo prodali neku imovinu, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu novaca.

Njegujte dobre odnose sa susjedima na način da se međusobno družite, razgovarate i potičete jedni druge da se obrati pozornost na nepoznate osobe ili vozila, To svakako treba dojaviti policiji, te na taj način štititi svoju i tuđu imovinu.

- Ukoliko se unatoč svemu ipak dogodi da građanin postane žrtva takvog kaznenog djela neka obavezno to prijavi policiji pozivom na telefon 192, neka ne ulazi u kuću ili stan i neka ništa ne dira do dolaska policije – ističe Medenjak.

Inače, PU varaždinska i ove godine svim zainteresiranim građanima besplatno dijeli određeni broj brošura pod nazivom „Siguran dom“. Ovaj priručnik o zaštiti i osiguranju kućanstava, savjetima za prevenciju, kućnim sigurnosnim sustavima izdaje MUP u suradnji sa redakcijama stručnih časopisa Zaštita i Svijet osiguranja.

- Do ovog časopisa građani mogu doći u prostorijama Informativnog centra policije u Varaždinu kod tržnice ili u prostorijama PP Varaždin, ili kod službenika prevencije u Uredu načelnika PU varaždinske - zaključio je Medenjak.

Komentari