veselo u općini cestica

Evo kako se na Lovrečan Bregu proslavilo Vincekovo

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.01.2018. 10:00

Zadnja izmjena: 22.01.2018. 10:07

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica u nedjelju je na Lovrečan Bregu održano prvo okupljanje vinogradara povodom Vincekova.

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja bila je obitelj Marijana Županića, predsjednika Udruge Sveti Martin Cestica, a nakon dobrodošlice domaćina okupljeni su se uputili u vinograd gdje je ceremoniju prvog rezanja trsja vodio Ljubo Grašić poznati vinogradar s Lovrečan Brega.

Nakon rezidbe na orezani trs stave se kobasice koje simbolično „hrane“ lozu i što su duže biti će i grožđe veće, a da trs ne bi bio bez potrebne vlage u ceremoniju prve rezidbe uključeno je i zalijevanje trsa vinom. Za svaku izvedenu radnju se nazdravilo, a sve uz svirku vinogradarskog glazbenog sastava „Brajdaši“.

Lijepo sunčano vrijeme s temperaturom od deset stupnjeva na Lovrečan breg  je izmamilo više od stotinu ljudi, a vrijedni organizatori za sve sudionike pripremili su kuhane kobasice koje su se po želji mogle zaliti i vinom.

U ime pokrovitelja manifestacije prvoj rezidbi bio je prisutan predsjednik Vijeća općine Cestica Darko Majhen i zamjenik načelnika Žarko Rodeš, a uz pjesmu i razgovore o predstojećim aktivnostima u vinogradima i predstojećiim izložbama vina, druženje je potrajalo do kasnih popodnevnih sati. 

Komentari