FOTO: Izletnici iz Slovenije posjetili imanje obitelji Vinter na Falinić Bregu

Objavljeno: 04.08.2015. 08:39

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 11:57

Foto: Franjo Talan/Općina Cestica

Kako bi djecu pobliže upoznali s tradicionalnim životom na selu te rodnim krajem iz kojeg potječu, izletnici iz Slovenije posjetili su općinu Cesticu, točnije središnji i istočni brdoviti dio kojeg su zajedno s djecom razgledavali.

Na samom početku male izletničke ekspedicije djeca su se uz zabavu i igru upoznala s domaćim životinjama na domaćinstvu obitelji Vinter, a s posebnim zanimanjem promatrala su zečeve koji slobodno pasu na livadi, kao i kokoši i pure nedaleko njih.

U gospodarskim zgradama djeca su po prvi puta mogla u rukama držati i male patkice, a vrijedni domaćini izletnicima su pokazali i staje u kojima je desetak većih svinja i dvadesetak odojaka.

Po upoznavanju tradicionalnog uzgoja domaćih životinja uslijedilo je panoramsko razgledavanje. Na Falinić Bregu 197, ukrcali su se na traktorsku prikolicu te se potom laganom vožnjom krenulo uzbrdo prema središnjem dijelu Falinić Brega s kojeg su se izletnici spustili u ulicu Vladimira Nazora u Babinec.

Odavde je do podnožja brda Prekorje dalje put vodio u ulicu Matije Gupca kojom se stiglo do pred sam uspon. Tu u šumovitom predjelu iznad naselja Križovljan Radovečki izletnici su sišli s prikolice te su sam uspon prevalili pješke.

Nakon polusatnog odmora i panoramskog razgledavanja vožnja je potom uslijedila prema Marčecovoj vili na Falinić Bregu odakle je trasa puta vodila u dolinu podno brda Mrklab te prema višim predjelima naselja Radovec. Put je dalje vodio kroz vinorodno područje ispod crkve Svete Barbare, a odatle izletnici su se spustili u dolinu u kojoj se spajaju naselja Natkrižovljan, Jarki i Falinić Breg.

Na polaznu točku panoramskog razgledavanja vratili su se oko pola devet te su se družili pod brajdama gdje je vrijedna domaćica putnike počastila zagorskim štruklima i sokovima, a za stariju populaciju bilo je pripremljeno i vino s Falinić Brega.

Komentari