grad novi marof

Foto - Izložbom 'Od siromašne sreće do velikog svijeta' započeli Rabuzinovi dani

Objavljeno: 23.03.2024. 11:04

Zadnja izmjena: 23.03.2024. 11:04

Ovogodišnji 8. Rabuzinovi dani počeli su u petak, u novomarofskom Kulturnom centru koji nosi upravo umjetnikovo ime, otvorenjem izložbe "Od siromašne sreće do velikog svijeta", a trajat će sve do 19. travnja.

Na izložbi je postavljeno nekoliko slika koje su do sada rijetko ili nikada izlagane, a uz eksponate prikazana je i svojevrsna interpretacija Rabuzinovog djelovanja i sudjelovanja u velikim svjetskim projektima. Na taj će se način prikazati izazovni životni put, od odrastanja u maloj ruralnoj sredini, do pozicioniranja Ivana Rabuzina na slikarsku mapu svijeta.

Tako izložba prikazuje nekoliko odabranih međunarodnih događaja kojima se ukazuje kolika je unikatnost i vrijednost Rabuzinovog umjetničkog opusa. Obuhvaća i prikaz objekata koje je Rabuzin gradio u suradnji s međunarodno priznatim arhitektom Vjenceslavom Richterom (prikaz Bruxelles 'EXPO 58' paviljona-škole). Izložbu su omogućili Rabuzinova kćerka Zdenka Rabuzin Prpić i njezina obitelj, posudivši eksponate.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da su Rabuzinovi dani promocija cijelog umjetnikovog opusa, ali i Novog Marofa, Varaždinske županije i cijele Hrvatske.

- Svake godine uz manifestaciju imamo i izložbu djela našeg velikana hrvatske umjetnosti i hrvatske naive, a ovoga je puta prikazan izazovni životni put Ivana Rabuzina, od odrastanja u maloj ruralnoj sredini, do njegovog pozicioniranja na slikarsku mapu svijeta - rekao je Jenkač.

Komentari