FOTO Nostalgija utorkom: Varaždin prije 10. godina bio domaćin Vatrogasne olimpijade

Objavljeno: 07.07.2015. 19:31

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 15:12

Foto: Siniša Sović

Od 17. do 24. srpnja 2005. godine grad Varaždin je bio pravo međunarodno “vatrogasno središte“. Više od 3.000 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, pripadnika vatrogasne mladeži, trenera, sudaca i drugih sudionika iz 31 zemlje okupilo se u našem gradu radi sudjelovanja na Vatrogasnoj olimpijadi...

U Varaždinu, kolijevci hrvatskoga vatrogastva, prije 10 godina održano je 13. Međunarodno vatrogasno natjecanje i 15. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži. Vatrogasna olimpijada u Hrvatskoj je osim u Varaždinu do tada bila održana jedino u Karlovcu, 1966. godine.

Pripreme za organizaciju ovog iznimnog događaja za Republiku Hrvatsku započele su 1999. godine utvrđivanjem grada Varaždina kao domaćina, nakon čega su ustrojena tijela za rukovođenje pripremom i provedbom svih aktivnosti.

Tako je Nacionalni organizacijski odbor na čelu s mr. Teodorom Frickim predstavljao osnovnu vezu između međunarodne vatrogasne organizacije i Izvršnog odbora, vođenog od strane bivšeg varaždinskog gradonačelnika dr. Ivana Čehoka. Najznačajniju ulogu u operativnoj provedbi svih segmenata cjelokupnog projekta svakako je imao voditelj projekta Zvonko Biškup, uz punu podršku svojih zamjenika Stjepana Kovačeka i Maria Starčevića.


Sukladno složenoj check-listi primljenoj od strane CTIF-a (Međunarodni tehnički odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara), specifičnostima vezanim uz bogatu povijesnu baštinu hrvatskog vatrogastva i aktualnim kretanjima na području grada domaćina, sve su pripremne aktivnosti podijeljene u 14 zasebnih segmenata kojima su upravljali istaknuti dužnosnici vatrogasnih organizacija i čelnici gradskih upravnih odjela.

Time su osigurani svi osnovni preduvjeti za uzornu organizaciju te najznačajnije svjetske sportske priredbe koja se tijekom 2005. godine održala u našoj zemlji.

Upaljen olimpijski plamen

Dolazak više od 3.000 službenih sudionika Vatrogasne olimpijade u nedjelju, 17. srpnja, bio je obilježen njihovom akreditacijom. Umorna lica sudionika dočekao je smiješak tehničkog osoblja i pronalaženje njihovog boravišta kroz sljedećih tjedan dana.

Više od šest tisuća ljudi bilo je nazočno svečanom otvaranju Vatrogasne olimpijade 20. srpnja 2005. na stadionu Sloboda u Varaždinu, oduševljeno pozdravljajući sudionike tog natjecanja u kojem je sudjelovalo 227 natjecateljskih ekipa.


Nakon polaganja svečane prisege, podignute su natjecateljske zastave i upaljen olimpijski plamen. Ta je čast pripala Mateji Vuković, članici DVD-a Strahoninec, koja je olimpijski plamen upalila iz košare vatrogasne auto-ljestve.

Potom je predsjednik CTIF-a Vatrogasnu olimpijadu u Varaždinu proglasio otvorenom, te svim natjecateljima zaželio sportsku sreću i uspjeh na natjecanju.

Vatrogasci – vrhunski sportaši

Uoči otvaranja Vatrogasne olimpijade, koja se svake četvrte godine održava u drugoj zemlji, tri dana treninga na terenima širom Varaždina bila su završni segment četverogodišnjeg pripremnog perioda svih ekipa. Cjelokupno natjecanje odvijalo se u tri zasebna dijela:

- tradicionalnom vatrogasnom natjecanju (izvođenje brzinske vježbe i štafetne utrke s preprekama)
- sportskom vatrogasnom natjecanju (penjanje ljestvama na toranj, mokra vježba, štafetna utrka na 400 m s preprekama i utrka na 100 metara s preprekama)
-natjecanju vatrogasne mladeži u dobi od 12 do 16 godina (izvođenje vježbe i štafetne utrke s preprekama)


Rezultati natjecanja postignuti u Varaždinu među najboljima su u povijesti održavanja Vatrogasnih olimpijada, a postignuti su i neki rekordi. Najviše je ekipa nastupalo u okviru tradicionalnog vatrogasnog natjecanja, čije se osnovne propozicije nisu mijenjale u posljednjih 30-tak godina.

Vježbu u kojoj se međusobno spajaju usisne cijevi, motorna pumpa i tlačne cijevi, odnosno ostala pripadajuća oprema, najbolje su izveli članovi FF Weeg iz Austrije.

Prvo mjesto u kategoriji muških dobrovoljnih vatrogasaca s dodatnim bodovima na starost osvojilo je PGD Šmartno na Pogorju iz Slovenije, a iz ove zemlje došle su i pobjednice u obje kategorije ženskih dobrovoljaca: PGD Hajdoše i PGD Šinkov Turn.

Među profesionalnim vatrogascima, prvo su mjesto u kategoriji bez dodatnih bodova na starost osvojili vatrogasci iz poljskog Krakowa, dok su pobjednici među njihovim starijim kolegama bili vatrogasci iz portugalskog Porta.


Spomenimo i zanimljiv podatak kako su vrlo dobar rezultat među muškim ekipama ostvarili i članovi vatrogasne postrojbe iz Južne Koreje. Naime, pripadnici vatrogasne postrojbe Pyong-Chang prikazali su zavidnu koordiniranost s obzirom na vrlo kratke pripreme, a kao posebni gosti domaćna svoj su doprinos dali i u mnogim drugim događajima na Olimpijadi.

Natjecanja u gradskom parku

U natjecanju vatrogasne mladeži, a kojoj se u europskim državama pridaje posebna pozornost, nastupilo je 50 ekipa iz 26 zemalja. Pobjednički pehar među dječacima osvojili su mladi članovi FF Tragwein iz Austrije, dok je među njihovim vršnjakinjama najbolji rezultat ostvarila ekipa DHZ Siroke 2 iz Slovačke.

Mladež iz domaćih hrvatskih ekipa DVD-a Strahoninec i DVD-a Draganovec bile su najbolje u atraktivnoj „Olimpijadi Kampa mladeži“ koja se po prvi puta održala u središnjem varaždinskom gradskom parku, a sastojala se od 50 različitih zabavnih igara s vatrogasnim obilježjima.


U jednoj od najatraktivnijih disciplina, penjanju ljestvom kukačom na toranj ekipno i pojedinačno dominirali su Rusi. Tako se Sergej Scherbinin  uz pomoć ljestve kukače popeo na „prozor trećeg kata“ tornja postavljenog na stadionu Sloboda za 13,58 sekundi, postavivši tako novi rekord u ovoj disciplini.

Grad ispunjen duhom vatrogastva

Punih osam dana Varaždin je bio središtem vatrogastva Europe. Nije se to očitovalo samo u lepezi različitih vatrogasnih odora i vatrogasnih vozila koji su se mogli vidjeti na ulicama grada i okolice, već i u brojnim vatrogasnim događajima koji su organizirani u povodu Vatrogasne olimpijade.

Brojni su znatiželjnici tako mogli razgledati izložbu vatrogasne i spasilačke opreme, izložbu povijesnih vatrogasnih zastava, međunarodnu izložbu karikatura na temu vatrogastva (pristiglo je čak 700 karikatura iz 42 zemlje), izložbu poštanskih eksponata uključujući i prigodnu poštansku marku vezanu uz ovu vatrogasnu manifestaciju i drugo.

Posebna je pozornost posvećena i Muzeju hrvatskog vatrogastva koji se također nalazi u Varaždinu, a sadrži vrlo vrijedne i rijetke eksponate.

Tradicionalni društveni događaji koji se odvijaju tijekom Vatrogasne olimpijade i ovaj su put privukli posebnu pažnju. Splet zabavnih scenskih nastupa pripadnika vatrogasne mladeži iz 26 zemalja, poznat kao Predstavljanje nacija, nasmijao je i razveselio brojne gledatelje koji su ispunili Korzo.

Varaždin domaćinstvo predao Ostravi i Revingeu

Posljednjeg dana Vatrogasne olimpijade, u sklopu svečanog zatvaranja, ugašen je olimpijski plamen na varaždinskom stadionu Sloboda, čime je simbolično završeno 13. Međunarodno vatrogasno natjecanje i 15. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži.

Na ceremonijalu zatvaranja bio je i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić:
 

Komentari