Varaždinske Toplice

Foto - U Grešćevini čuvaju tradiciju, održali 11. ručnu žetvu raži

Objavljeno: 15.07.2023. 09:08

Zadnja izmjena: 15.07.2023. 09:09

Udruga Biserna dolina održala je 11. godinu zaredom ručnu žetvu raži u selu Grešćevina čuvajući tako uspomenu na tradicionalne načine žetve i oživljavanja starih običaja, okupivši pritom brojne sudionike i iz okolnih mjesta te drugih udruga, priopćeno je iz Grada Varaždinske Toplice.

U tom nekadašnjem centru žita i kruha, uz veselu atmosferu i pjesmu, sudionici su ručno želi raž, demonstrirajući kako se nekada kosilo žito, izrađivali snopovi i stavica.

Tradicionalnoj žetvi pridružili su se i KUD OSS Lupoglav iz Zagrebačke županije, Udruga Gotali iz Krapinsko-zagorske županije, te predstavnici domaćih udruga. Također, a žetvi je prisustvovala i gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

- Naša odgovornost je osigurati da naslijeđe naših djedova i baka ostane živo te da se naša tradicija nastavi kroz buduće generacije. Kroz ovakve manifestacije, djeca i mladi imaju priliku svjedočiti i sudjelovati u aktivnostima koje su nekada bile središnji dio našeg života - izjavila je gradonačelnica Ratković.
 

Komentari