Dani europske baštine

Foto - U Muzeju planinarstva Ivanec održana radionica bedijenske lončarije

Objavljeno: 26.10.2023. 08:01

Zadnja izmjena: 26.10.2023. 08:01

Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec i Muzej planinarstava Ivanec, u suradnji i uz podršku Osnovne škole Ivanec, uključili su se i ove godine u najveći projekt posvećen očuvanju europske baštine, a koji se održava pod nazivom Dani europske baštine 2023. 

U tu svrhu, u Muzeju planinarstva je za učenike petih i osmih razreda održana radionica bedijenske lončarije. Naime, tema ovogodišnjih Dana europske baštine je živa baština, u kojoj ključnu ulogu imaju ljudi koji s pažnjom skrbe te brižno čuvaju i nesebično prenose nematerijalnu kulturnu baštinu budućim naraštajima. Upravo zato Grad Ivanec ovogodišnje je sudjelovanje posvetio bedijenskoj lončariji, a koja je ujedno i dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine na području sjeverozapadne Hrvatske.

Održane radionice obuhvaćale su zanimljive i proaktivne glinene igre. Učenici su se okušali u izradi votivnih (zavjetnih) figurica, a taj dio programa za učenike je održala Suzana Jagić. Potom su, uz stručnu podršku Martine Gregur Županić, izrađivali i gravirali posudiceručnom obradom, dok su uz vješte ruke i bogatoznanje Draženke Stančić iz poznate lončarske obitelji, imali priliku okušati se u izradi predmeta na lončarskom kolu.

Projekt Dana europske baštine na razini Hrvatske provodi Ministarstvo kulture i medija. Manifestacija se ove godine održava na čak pedesetak lokacija, s dosad najbogatijim programom, pa je iznimno zadovoljstvo što je i Grad Ivanec svoj vrijedan dio nematerijalne baštine prikazao kroz dio šireg europskog projekta.

Komentari