jom hašoa

Foto - U Varaždinu održana komemoracija povodom Dana stradanja i junaštva židovskog naroda

Objavljeno: 06.05.2024. 19:59

Zadnja izmjena: 06.05.2024. 19:59

Na Židovskom groblju u Varaždinu danas su položeni vijenci i održana je komemoracija  povodom Jom Hašoa - Dana stradanja i junaštva židovskog naroda. 

U ime Grada Varaždina i Varaždinske županije odali su počast žrtvama holokausta Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i Silvija Zagorec, zamjenica župana. Povjesničar Milivoj Dretar je održao prigodan govor o stradanjima židovskog naroda u holokaustu te je za zainteresirane građane organizirao stručno vođenje po varaždinskom židovskom groblju.

- Grad Varaždin se svake godine prisjeća zločina koji su se dogodili u vrijeme drugog svjetskog rata, holokausta kojemu je cilj bio istrebljenje židovskog naroda. Varaždin je bio jedan od gradova u kojemu tada Židovi nisu bili dobrodošli.  Sinagoga u Varaždinu je jedno mjesto uspomena i mi ćemo ove godine projekt uređenja privesti kraju i postati multimedijski centar. I na taj način zastavit ćemo vrijeme i odati počast svima koji su od fašističke, ustaške ruke poginuli u drugom svjetskom ratu - rekao je Marković.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je dodala:

- Danas smo odali počast nedužnim žrtvama jednog strašnog zločina. Holokaust je sigurno najmračniji dio naše povijesti i civilizacije. On u potpunosti negira humanizam i temeljne ljudske vrijednosti. Današnji dan mora biti podsjetnik da se takvo zlo nikada više ne smije ponoviti - zaključila je.

Komentari