Gospodarska škola Varaždin javnosti predstavlja rezultate svojih projekata

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 31.05.2014. 14:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Pedstavljanje rezultata projekata Sign 2 me kojeg provodi Gospodarska škola Varaždin, bit će održano u sklopu Dana otvorenih vrata u petak 6. lipnja, s početkom u 10 sati. Prezentacije i radionice vodit će učenici i nastavnici, članovi radnih skupina u sklopu provedbe spomenutog projekta ...

Osim spomenutog projekta kojeg sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, na Franjevačkom trgu bit će održana i Senzibilizacijska radionica u javnosti.

Predstavljanje rezultata projekta Radionica kreativne i tradicijske keramike - predstavljanje monografije i otvaranje izložbe fotografija o tradicijskom lončarstvu sjeverozapadne Hrvatske počinje u 12 sati.

Partneri na projektu su URIP- udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Novi Marof, LUV Varaždin i OLR Plemenitaš. Projekt se provodi od siječnja ove godine i završava u lipnju.

Tijekom projekta dvadesetak mladih srednjoškolskog uzrasta bilo je uključeno u nekoliko radionica. Na radionici tradicijskog lončarstva u Gospodarskoj školi Varaždin  polaznici su naučili osnove izrade tradicijskih predmeta na lončarskom kolu pod vodstvom lončara Matije Kuće.

Tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske nalazi se na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.  Istraživačka grupa istraživala je tradicionalne nazive tradicijskog lončarskog zanata i izradila rječnik tradicijskog lončarstva. Tema rada fotografske grupe, pod vodstvom fotografa Andreja Švogera, bilo je fotografiranje tradicijskih lončarskih predmeta.

Polaznici navedenih radionica su u tu svrhu posjetili tradicijski lončarski obrt u Jerovcu, nekadašnjem lončarskom centru sjeverozapadne Hrvatske. Rezultati istraživačke i fotografske grupe objavljeni su u publikaciji Tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske između Drave i Ivanščice.

Također, fotografije tradicijskih lončarskih predmeta tema su izložbe na Danu otvorenih vrata.

 

Komentari