Grad godišnje izdvaja desetke tisuća kuna za bivšu vojarnu koja zjapi prazna

Objavljeno: 29.01.2013. 19:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Iako je Vlada RH još u listopadu 2009. godine donijela odluku kojom je prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici na privremeno korištenje dodijeljen Gradu Varaždinu, konkretnog rješenja za zemljište površine 128.980 četvornih metara i dalje nema.

Ipak, Grad Varaždin godišnje uredno izdvaja desetke tisuća kuna za održavanje objekata koji zjape prazni.

- U 2012. za plaćanje vodne naknade utrošeno je 14.731 kuna, dok podatak za plaćanje električne energije ne možemo dati budući da računi za električnu energiju dolaze zbirno za sve prazne poslovne prostore. No, troškovi električne energije za 2012. za sve poslovne prostore iznosili su 120.350 kuna - odgovorili su iz Grada.

Podsjetimo, Vlada je nekretninu Gradu Varaždinu predala na privremeno korištenje i održavanje sve dok tijelo državne vlasti ne iskaže interes za korištenjem svih ili pojedinih objekata ili do roka rješavanja imovinskopravnih odnosa na cjelokupnom kompleksu.

Međutim, do danas nije sklopljen ugovor o korištenju nekretnine te nije donijeta drugačija odluka o načinu raspolaganja tom nekretninom. Upit vezan uz status bivše vojarne u Optujskoj uputili smo i Agenciji za upravljanje državnom imovinom, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kako bi se prenamijenio spomenuti prostor, Grad je još 2009. krenuo u izmjene Prostornog plana uređenja grada (PPU) i Generalnog urbanističkog plana (GUP).

- U drugoj polovici ove godine očekuju se izmjene i dopune PUU, dok bi se područje izuzelo iz obuhvata GUP-a - rekao je još u listopadu pročelnik za komunal Vlado Vlašić našem novinaru.

Tijekom tri i pol godine iz različitih su krugova dolazili svakakvih prijedlozi o budućoj namjeni prostora - od onoga da se tamo urede sadržaji za sport i rekreaciju te turističko-ugostiteljski objekti, prostori za FOI ili Veleučilište, pa sve do prijedloga da se tamo uredi istražni zatvor.

Usto, mnogo je odjeka u javnosti izazvao i prijedlog Društva arhitekata Varaždin da se bivša vojarna po principima održive gradnje pretvori u održivo naselje. Usto, njihova je analiza pokazala da postojeća infrastruktura može podržavati gotovo sve planirane sadržaje.

Više pročitajte u Varaždinskom tjedniku.

Komentari