Grad Ivanec financira pomoć u kući za 22 starije osobe

Objavljeno: 16.01.2012. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Gerontodomaćica obilazi nemoćne osobe, pomaže im u održavanju osobne higijene, prevozi liječniku, u trgovinu, donosi im lijekove…

S gotovo 700 tisuća kuna ove će godine Grad Ivanec financirati najrazličitije programe socijalne skrbi i tako pomoći najsiromašnijim i socijalno najugroženijim osobama i obiteljima.

U socijalnom programu za ovu godinu osigurane su i neke nove potpore, a riječ je, prije svega, o pomoći u kući starijim osobama.

Pravo na tu pomoć stekle su 22 osobe, starije od 65 godina, s težim zdravstvenim oštećenjima, često s invalidnošću, bez srodnika, ili zanemarene od strane obitelji.

Njih obilazi gerontodomaćica te im pomaže u svim poslovima koje sami ne mogu obaviti – prevozi ih liječniku, donosi im lijekove, po potrebi ih preveze do prodavaonice ili groblja, pomaže im u održavanju osobne higijene, čišćenju kuće, nacijepa im i donese ogrjev…

Inače, nositelj toga programa je županijski Crveni križ, sufinancira ga i Varaždinska županija, a s 807 kuna po korisniku od ove ga godine financira i Grad Ivanec. Na taj način osigurava se skrb za najstarije i najugroženije građane, ali i zapošljavanje gerontodomaćice.

U gradskom programu javnih potreba socijalne skrbi za 2012. godinu još je nekoliko pozitivnih promjena.

Prije svega, povećani su iznosi namijenjeni potporama roditeljima kod prinova u kući, pa je tako dosadašnja potpora od 1000 kuna povećana na 1500 kuna za prvo i drugo dijete. Za treće dijete u obitelji isplaćuje se 2500 kuna potpore, a za svaku sljedeću prinovu roditeljima se pomaže s 3000 kuna.

Valja također naglasiti da su, u cilju pomoći socijalno najugroženijim kategorijama građana, od ove godine povećani imovinski cenzusi, pa samci i obitelji lakše mogu ostvariti pravo na određene pomoći.

Komentari