Grad Varaždin povećao sufinanciranje djece u privatnim dječjim vrtićima

Objavljeno: 17.01.2014. 13:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Grad Varaždin je u 2014. godini povećao sufinanciranje djece koja polaze privatne varaždinske dječje vrtiće. Odluka se počinje primjenjivati od 1. veljače.

- Prošle godine krenula je inicijativa naših sugrađana da se pokuša izjednačiti cijena sufinanciranja po djetetu one djece koja pohađaju gradski vrtić s onom koja pohađaju privatni. Nakon obavljenih razgovora dogovorili smo povećanje sufinanciranja privatnih vrtića. U ovoj proračunskoj godini osigurali smo nešto više od 700 000 kuna za sufinanciranjee. Povećanje je s 410 na 500 kuna po djetetu. Ekonomska cijena se podigla s 1 350 na 1 440 kuna. Grad ima sedam gradski vrtića i to nije dovoljno da zbrinemo sve potrebe koje imaju naši sugrađani. Do kad Grad neće moći zbrinuti svu djecu u gradskim vrtićima naša je dužnost da sufinanciramo one koje polaze privatne vrtiće. Ekonomskaa cijena gradski vrtića je nešto veća zbog većeg broja zaposlenih i takvog kolektivnog ugovora. Cilj nam je da se jednog dana istim iznosom sufinanciraju djeca u obje vrste vrtića. Vjerujem da će najzadovoljniji biti roditelji koji povećanje cijene privatnih vrtića neće osjetiti zbog sufinaciranja - rekao je gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za medije. 

Pregovore s predstavnicima privatnih vrtića je vodio dogradonačelnik Vjeran Radelić.

On je istaknuo kako je do sada subvencija za privatne vrtiće po djetetu iznosila 410 kuna što je ukupno na godišnjoj razini iznosilo oko 3,8 milijuna kuna, a sa spomenutim povećanjem izdvajat će se na godišnjoj razini iznositi oko 4,62 milijuna kuna. Privatne vrtiće pohađa oko 770 djece svih dobnih skupina.

Takvom odlukom zadovoljna je i Mirjana Rajković iz Udruge privatnih dječjih vrtića grada Varaždina.

- Privatni vrtići su ugodno iznenađeni razumijevanjem Grada kada smo im se obratili s poteškoćama na koje smo naišli. Ekonomska cijena vrtića se nije mijenjala četiri godine. Zbog poskupljenja energenata i drugih faktora financijska struktura je bila takva da je bilo u pitanju održivost poslovanja vrtića. Sretna sam što povećanje cijene neće biti na uštrb roditelja jer im je u današnje vrijeme i ovako izuzetno teško - kazala je Mirjana Rajković.

Ekonomska cijena gradski vrtića je 1 750,00 kuna po djetetu, a roditelj plaća 700. Sukladno tome u prosjeku Grad Varaždin po djetetu daje 1 050 kuna u što je uključeno i održavanje objekata. Sve zajedno na godišnjoj razini to iznosi 10,6 milijuna kuna.

Komentari