Građani ne žele prodati ni kvadrat zemljišta za cestu

Objavljeno: 07.04.2011. 12:08

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Smatrajući da je cesta od općeg interesa za sve građane, Grad Ivanec u proračunu je osigurao novac za otkup 5192 kvadrata zemljišta

Radovi iz programa Betterment, koje na više dionica na državnoj cesti D35 Vidovec-Ivanec-Lepoglava izvodi građevinska operativa zagrebačkog Viadukta, pobuđuje golemu pažnju građana ovoga kraja.

Podsjećamo, riječ je o ulaganju Hrvatskih cesta „teškom“ 82,4 milijuna kuna, koji se u Varaždinskoj županiji izvodi na dvije dionice - na 18 kilometara pravca od Vidovca kroz Ivanec i na 10 kilometara ceste D3 Turčin-Novi Marof. Radovi obuhvaćaju obnovu i proširenje kolnika, polaganje odvodnje i gradnju nogostupa kroz naselja.

Dok će se na području Novog Marofa raditi godinu dana, zahvati na cesti D35 trajat će idućih godinu i pol do dvije.

Najintenzivnije se radi u Ivancu. Uz gradilište na cesti kod Stažnjevca, prošlih dana radovi su počeli i na ivanečkoj obilaznici.

- Na obilaznici skidamo sloj dotrajalog asfalta, a nakon saniranja pukotina, zamijenit ćemo ga novim. Trenutačno radove obavljamo na lijevom kolničkom traku, a promet se regulira signalizacijom – izjavio je šef gradilišta Krešo Gospočić.

Na zamolbu Hrvatskih cesta, u projekt Bettermenta uključio se i Grad Ivanec. Smatrajući da je to u interesu svih građana, gradske službe prihvatile su se rješavanja poslova bez kojih se projekt ne bi mogao realizirati, a to je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta u koridoru kojim prolazi državna cesta te otkup površina radi njena proširenja.

Budući da će se strojevima „ući“ u privatne parcele građana, gradske službe prihvatile su obvezu da od vlasnika ili posjednika zemljišta pribave pozitivna očitovanja i otkupe zemlju. No, to je iscrpljujuć posao, za koji, ističu, treba i živaca i strpljenja.

Za potrebe proširenja ceste od 160 vlasnika potrebno je otkupiti 5.192 četvornih metara zemljišta. Od toga je već otkupljeno zemljište za gradnju nogostupa od Ivanečkog Naselja do Ivanca. No, dio površina - a riječ je o zemljištu samo jednog vlasnika – Grad nije uspio otkupiti, jer vlasnik za svoju zemlju traži nerealno visoku cijenu.

Stoga, ne bude li postojeći pojas dovoljan za gradnju pješačko-biciklističke staze, Grad će pokrenuti postupak izvlaštenja.

Za proširenje D35 na drugim dionicama, potrebno je dobiti suglasnosti od preostalih 158 vlasnika. Dosad je skupljeno 138 suglasnosti, dok ostali vlasnici svoju zemlju ili ne žele prodati ili se zbog nesređenog gruntovnog i posjedovnog stanja još uvijek pokušavaju utvrditi njihovi stvarni vlasnici i stupiti u kontakt s njima. Inače, Grad poljoprivredno zemljište otkupljuje po dva, a građevinsko zemljište po pet eura.

Građani ne daju svoje kvadrate!

- Od većine vlasnika trebamo otkupiti sitne površine, od 5 do 30 kvadrata, što znači da se vlasnicima minimalno zadire u privatno vlasništvo. No, dio njih protivi se otkupu čak i nekoliko kvadrata zemljišta. Time u velikoj mjeri otežavaju napore gradskih službi da obave posao. Nadamo se da će ipak prepoznati da je riječ o općem interesu i da će pristati na kupoprodaju. Jer radovi na proširenju ceste su pred vratima, a Grad Ivanec spisak građana s kojima su sporazumi zaključeni mora dostaviti Hrvatskim cestama – poručio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Agencija VLM
Foto: Ilustracija

Komentari