Oporba podijeljena oko izvanrednih izbora

Objavljeno: 15.06.2011. 17:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Varaždinska oporba, barem za sad, nije usuglasila stavove oko eventualnih izvanrednih izbora u Varaždinu. HSLS, SDP i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak zagovaraju rješenje po kojem bi Gradsko vijeće nastavilo rad u aktualnom sastavu ali s drugačije podijeljenim kartama, dok HNS jedino rješenje za aktualnu situaciju u Gradu Varaždinu vidi u izvanrednim izborima.

Vijećnici HSLS-a i SDP-a te nezavisni vijećnik Robert Podolnjak sjeli su za zajednički stol i raspravljali o aktualnoj situaciji u Varaždinu i zajedničkoj strategiji te došli do zaključka da nema smisla tražiti izbore, odnosno ostavke Gradskih vijećnika, jer je situacija takva da bi to moglo rezultirati novim problemima za Grad.

- Nije problem da svi podnesemo ostavke. Međutim, sastav Gradskog vijeća je takav da ima puno nezavisnih vijećnika, a ako oni podnesu ostavke prema zakonu automatizmom sljedeći s Nezavisne gradske liste gradonačelnika Čehoka ima pravo ući u Gradsko vijeće. To bi moglo dovesti do toga da u Gradsko vijeće uđu ljudi koji još uvijek podržavaju gradonačelnika Čehoka - naglasio je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak dodavši da, osim toga, vijećnici imaju odgovornost spriječiti daljnju štetu za gradski proračun.

Oporba formira novu većinu u Gradskom vijeću?

Takvom razmišljanju je možda pridonijela i sve izvjesnija mogućnost da sadašnja oporba uskoro formira većinu u Gradskom vijeću.

Hrvatska stranka umirovljenika, koja u Gradskom vijeću ima tri vijećnika koji su izabrani s nezavisne liste gradonačelnika Čehoka, se navodno sve više približava Hrvatskoj narodnoj stranci. HNS i HSU su uspješno koalirali na izborima za Vijeća mjesnih odbora i ta bi suradnja, barem tako smatraju HSLS, SDP i Podolnjak, uskoro mogla biti prenesena i na Gradsko vijeće.

Ako do toga formalno i dođe, sadašnja oporba će moći računati na 18 vijećnika potrebnih za formiranje većine. HNS naime ima 9 vijećnika, HSU 3, HSLS također 3, SDP jednog, tu je i nezavisni vijećnik Podolnjak, a navodno se i čelnik varaždinske podružnice Hrvatskih laburista Božidar Kolarić pridružio toj struji što čini 18 ruku.

U toj situaciji HSLS, SDP i Podolnjak su najvjerojatnije procijenili da je najbolje i za njih i za Grad da Gradsko vijeće nastavi rad u aktualnom sastavu jer na taj način neće gubiti energiju, vrijeme i novac na izbore, a istovremeno će ostvariti krajnji cilj - većinu u Gradskom vijeću.

Taj bi plan međutim mogao pasti u vodu zbog stava najjače oporbene stranke. Šef varaždinskih HNS-ovaca Goran Habuš rekao nam je naime da njegova stranka ostaje kod stava da svi oni vijećnici koji su glasali za gradonačelnikove prijedloge koji su se pokazali u najmanju ruku spornima, više nemaju kredibilitet da nastave rad u Gradskom vijeću.

- Bilo kakvo preslagivanje u Gradskom vijeću za nas nije rješenje. Mislim da bi bilo licemjerno i prema nama, koji smo cijelo vrijeme upozoravali na štetnost nekih gradonačelnikovih odluka, ali i prema građanima koji su izravno oštećeni tim odlukama, da se sada ljudima koji su glasali za te odluke, pod krinkom nekakvog višeg cilja i dobra za Grad, dopusti da operu obraz i nastave raditi kao da se ništa nije dogodilo. Za nas su izbori jedino pravo i legitimno rješenje za ovu situaciju. Treba naravno pričekati da gradonačelnik Čehok prvi podnese ostavku, a mislim da će to morati jer je to jedini način da u skorije vrijeme izađe iz pritvora, i zatim treba tražiti izvanredne izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće - odlučan je Habuš.

Kako će se rasplesti situacija u Gradskom vijeću i hoće li oporbenjaci, pojačani s nekoliko vijećnika koji su do sada činili vladajuću većinu, uspjeti usuglasiti stavove jasnije bi moglo biti sutra za kad je sazvan sastanak vijećnika prisutnih u Gradskom vijeću.

HSLS, SDP i Podolnjak traže reviziju i poništavanje spornih odluka

Bilo kako bilo, vijećnici HSLS-a, SDP-a i vijećnik Podolnjak će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a nadaju se da će uskoro biti sazvana izvanredna sjednica, predložiti Gradskom vijeću da stavi van snage sporazum koji je gradonačelnik Čehok potpisao sa vlasnicima zemljišta u Ulici Vilka Novaka na kojem bi se trebalo graditi POS naselje.

- Tu uopće nema spora da je taj sporazum štetan za Grad. Gradsko vijeće je donijelo odluku da se zemljište proda po cijeni od 129 eura, a gradonačelnik je zatim potpisao sporazum kojim je određena cijena od 149 eura. Gradski proračun na taj je način izravno oštećen za 600 tisuća eura! T7 Grupa je svoja potraživanja prodala tvrtki "Prvi faktor".Prva rata u iznosu od milijun eura još prošli mjesec je došla na naplatu i tvrtka "Prvi faktor" prijeti ovrhom što bi moglo dovesti do blokade gradskog proračuna - ističe Podolnjak.

HSLS-ov gradski vijećnik Ivan Jenkač nadovezao se dodavši da ima još nekoliko ugovora koje je potpisivao gradonačelnik Čehok, a koji se mogu okarakterizirati kao sporni i u budućnosti bi mogli oštetiti gradski proračun.

- Moramo staviti glave skup i napraviti ono što je najbolje za grad. Ima tu još nekoliko ugovora koji opterećuju Grad i traže temeljitu reviziju. Govorim o ugovoru za MBO, Biotehnološki park, zemljištu za POS na Banfici, varaždinskom Aerodromu. Apeliram na kolege vijećnike da se probude i da oslobođeni straha i utjecaja počnu donositi odluke u skladu sa svojom savjesti, odluke koje su dobre za sve građane Varaždina, a ne samo za neke pojedince - naglasio je Jenkač.


Komentari