Habuš: T7 Grupa je kriva jer otpad ne možemo deponirati u Totovcu

Objavljeno: 21.03.2012. 14:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Nakon što je Grad Čakovec, za sada još uvijek neslužbeno, odustao od ponude da se varaždinski otpad zbrine na deponiju u Totovcu, došlo je do novog zaoštravanja odnosa između Grada Varaždina i T7 Grupe. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš optužio je naime T7 Grupu da su sabotirali ideju o zbrinjavanju otpada u Totovcu.

Grad Čakovec još službeno nije odustao od ponude koju je čakovečka komunalna tvrtka Čakom uputila Gradu Varaždinu vezano uz zbrinjavanje varaždinskog otpada na deponiju tvrtke Čakom u Totovcu. No, sudeći prema „signalima“ koji dolaze iz Čakovca, to je samo pitanje vremena.

- O tome prvo moramo raspraviti na kolegiju gradonačelnika. Ono što mogu reći jest da će gradonačelnik uzeti u obzir mišljenje mještana Totovca koji su rekli da ne žele varaždinski otpad u svom mjestu - rekao nam je zamjenik čakovčkog gradonačelnika Veselin Biševac.

Do samog gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona nismo uspjeli doći no on je svoje mišljenje jasno i glasno izrekao već prije par dana.  

- Mještani su odlučili da ne žele otpad iz Varaždina i mi o tome više nećemo raspravljati. U ovom konkretnom slučaju volja građana i zaštita okoliša važniji su od gospodarskog elementa - poručio je prije nekoliko dana gradonačelnik Šalamon.

Na taj način u neugodnu je situaciju doveo varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša koji je, u trenutku kad je odlučio obustaviti obradu otpada u MBO pogonu T7 Grupe zbog previsoke cijene i činjenice da je taj ugovor pod prismotrom istražitelja, obećao da će pronaći drugo rješenje za varaždinski otpad.

Deponij u Totovcu činio se kao jednostavno, brzo, jeftino i efektno privremeno rješenje, no ta je ideja izgleda neslavno propala i Habušu uzrokovala nove glavobolje pa je odlučio zaoštriti retoriku prema T7 Grupi koju krivi za propast tog posla.

- Građanima je sada jasno zašto nismo izlazili sa mogućnostima i rješenjima. T7 Grupa je pokazala svoje pravo lice. Nakon Jerovca i nekih drugih lokacija gdje su odmah išli „dizati narod“ i u Čakovcu se dogodilo nešto fantastično. Uz telefonske ankete, uz direktan utjecaj na gradonačelnika, župana i mještane Totovca dovedeni smo u poziciju da je ta opcija propala - poručio je jutros gradonačelnik Habuš dodavši da Grad ima i alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada ali ne želi s njim izlaziti u javnost kako ne bi došlo do uplitanja.

Jedno od tih alternativnih rješenja, dalo se zaključiti iz gradonačelnikovih riječi, nije zbrinjavanje otpada u MBO pogonu.

- Bojim se da svojim postupcima T7 Grupa dovodi u upitnost bilo kakve daljnje pregovore - poručio je gradonačelnik Habuš.

Patafta: Nije baš profesionalno da jedan gradonačelnik baca takve sumnje na poduzetnika iz svog grada

Vlasnik T7 Grupe Davor Patafta bio je iznenađen gradonačelnikovim izjavama i optužbama na račun njegove kompanije.

- Nije baš profesionalno i lijepo da jedan gradonačelnik baca takve sumnje na poduzetnika iz svog grada koji izvozi u 40 država svijeta i zapošljava veliki broj radnika - rekao nam je Patafta.

 - Mislim da gradonačelnik Habuš aludira na činjenicu da je T7 Grupa poslala ponudu za nastavak proizvodnje u MTČ-u i MTČ Tvornici čarapa koje su u stečaju. Zaboravlja međutim da smo te ponude poslali prije više mjeseci i u tom trenutku eventualno deponiranje varaždinskog otpada u Totovcu nije bilo ni u planu - dodao je.

Pitali smo ga i kako napreduju pregovori sa Gradom Varaždinom oko eventualnog zbrinjavanja otpada u MBO pogonu i hoće li ovi posljednji događaji utjecati na te pregovore.

- Uprava vodi pregovore, ali po meni optimalno je rješenje da se oformi višečlana komisija stručnjaka i sudskih vjestaka za otpad i zaštitu okoliša iz Europske unije koja će utvrditi jesu li tehnologija i cijena odgovarajući. U međuvremenu, predlažem da obrada otpada krene po nešto manjoj privremenoj cijeni kako bi se uklonila opasnost za okoliš i nestali troškovi nepotrebnog baliranja - zaključio je za kraj Patafta.

Komentari