HDZ Novi Marof: Pripajanje bolnica donijet će smanjenje opsega zdravstvenih usluga

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 03.01.2014. 08:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Dragutin Kliček

Gradski odbor HDZ-a Novi Marof oglasio se priopćenjem na ukidanje statusa bolnice Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof.

Priopćenje koje potpisuje Siniša Jenkač, predsjednik ovog odbora, prenosimo u cijelosti.

Iz medija smo saznali da se Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof s 31.12.2013. ukida pravni subjektivitet, te se pripaja Općoj bolnici Varaždin.

Specijalna bolnica Novi Marof postoji više od 80 godina, preživjela je 2 Svjetska rata kao i Domovinski rat, ali izgleda da neće preživjeti aktualnu vlast.  Proces sanacije bolnice je nepripremljen i očito se radi o političkim diktatima.  Posebno je žalosno to da sanacijski upravitelj (iz redova SDP-a) o promjenama saznaje iz  medija.

Neizvjesno je kakve će posljedice imati  spajanje na dostupnost zdravstvene zaštite i ukupnu medicinsku djelatnost, no evidentno je da će pripajanje donijeti smanjenje opsega zdravstvenih usluga, budući da se već najavljuju ukidanja nekih usluga i preseljenja istih u Varaždin što će za građane (pacijente) donijeti dodatne troškove prijevoza.

Također, iskazujemo veliku zabrinutost najavom otkazivanja ugovora o radu pomoćnom (nezdravstvenom) osoblju i korištenje vanjskih partnera za te usluge (outsourcing) što neće dovesti do smanjenja već do povećanja troškova u zdravstvu.

Ne smijemo zaboraviti da bolnica daje jedan od najvećih doprinosa punjenju proračuna te će smanjenje broja zaposlenih dovesti i do smanjenja proračuna.

Nažalost, dok se u drugim gradovima pišu peticije i traže odgovori, aktualna gradska vlast (HNS-SDP) odbija čak i dopunu dnevnog reda na posljednjem Gradskom vijeću "Rasprava o ukidanju statusa Bolnici Novi Marof" koju je predložio HDZ.
Isto tako ne reagiraju na poziv oporbe da zajedničkim snagama sa građanima djelujemo protiv ovakve  odluke.

Time očito pokazuju nezainteresiranost za dostupnošću zdravstvene zaštite za građane kao i nebrigu za zaposlene.
Još nas više čudi nereagiranje jer sanacijski upravitelj Bolnice Novi Marof ujedno je i zamjenik gradonačelnika Novog Marofa.

Komentari