Hrast održao okrugli stol o gospodarskim temama i EU fondovima

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 05.05.2014. 07:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku organizirao je u nedjelju 4. svibnja u varaždinskoj palači Herzer okrugli stol pod nazivom "Kako odluke Europskog parlamenta utječu na tvoj život?".

- Hrvatske općine, gradovi i županije nemaju u svojim proračunima dovoljno novaca, pa će se ubuduće većina razvojnih projekata u Hrvatskoj financirati iz europskih fondova. Hoće li se, primjerice, u nekoj sredini više ulagati u infrastrukturu, zapošljavanje, kulturu ili poljoprivredu ovisit će o europskim projektima i fondovima. Europski parlament daje smjernice za rad Europske komisije i utječe na strukturu europskih fondova – rekao je to, između ostalog, Ladislav Ilčić, kandidat Hrasta na predstojećim izborima za Europski parlament.

Predsjednik Šibenske podružnice Hrasta Hrvoje Zekanović iznio je svoja pozitivna iskustva s povlačenjem novaca iz EU fondova za obnovu Šibenskih starina, dok je Nikola Šopar, predsjednik Varaždinske podružnice Hrasta i menadžer s petnaestgodišnjim iskustvom u realnom sektoru na tržištima Europe i SAD-a objasnio važnost učinkovite državne i lokalne uprave u europskim gospodarskim politikama te iznio niz konkretnih primjera i prijedloga kako bi trebalo reformirati lokalnu i državnu upravu.

Hrast, zajedno s Europskim kršćanskim političkim pokretom, europskom strankom čiji je punopravni član, u svom izbornom manifestu nudi novu ekonomsku paradigmu.

- Cilj svake gospodarske politike treba biti bolji standard građana. Stoga u središtu gospodarske politike treba biti čovjek a ne profit. Rast BDP-a ne može biti jedini kriterij određivanja gospodarskog rasta već se među kriterije treba ubrojiti i rast zaposlenosti i vlasništva odnosno pad siromaštva i privatnog obiteljskog duga. Takvo, kršćansko gledanje na gospodarstvo u praksi znači poticanje poduzetništva, a ne potpore multinacionalnim korporacijama jer samo razvoj malih i srednjih poduzeća može osigurati dugoročnu zaposlenost u Hrvatskoj i Europi - ističu iz Hrasta.

Komentari