Hrast: Zašto se i dalje otpad balira u Brezju?

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 20.01.2014. 16:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Hrast, kao stranka gradskog vijeća Grada Varaždina, razočarana je nastavljanom inercijom gradske vlaste glede rješavanja problema s "varaždinskim otpadom".

Priopćenje ove stranke koje potpisuje vijećnik Željko Cecelja prenosimo u cijelosti.

Prošlo je već više od mjesec dana a gradska Vlast ne čini ništa i to se očito po zadnjim  događajima  prelama na leđima,  bolje reći plućima građana Grada Varaždina.

Mi, vijećnici Hrasta već smo u prosincu prošle godine upozorili varaždinsku javnost da vijećnici, ali i građani nemaju dovoljno informacija o stanju s obradom otpada u gradu, što je nedopustivo. Na žalost, gradonačelnik i njegova većina u Vijeću, posve su ignorirali naše zahtjeve. Nakon toga, ne samo da od aktualne vlasti  nismo dobili nikakve informacije što se događa s otpadom, kako starim tako i novim, već smo iz tiskovina prošlog tjedna  doznali da jedna varaždinska tvrtka suspaljuje neke dijelove komunalnog otpada u energani na biomasu. Radi navedenog građanima je ugroženo zdravlje a ta varaždinska tvrtka očito zagađuje okoliš jer nema nikakvih uvjeta kako tehničkih tako ni zakonskih za spaljivanje pa niti dijela komunalnog otpada.

Radi toga Hrast ponovno postavlja gradskoj vlasti pitanja koja su sad već od životnog i zdravstvenog značenja Varaždinaca:

1. Što je s koncesijom za balirani otpad, gdje su odgovori  Ministarstva okoliša na pitanja koja je postavilo Gradsko vijeće i tko će biti odgovoran za moguću štetu zbog tužbe koncesionara za balirani otpad,  kojeg gradska vlast očito ignorira.
2. Zašto se dalje otpad balira u Brezju kad je gradonačelnik rekao da se to više ne radi a i nadležno Ministarstvo je o tome reklo svoje? Tko to dopušta daljnje baliranje kad se očito radi o ekološkoj bombi, koju nitko niti ne pokušava demontirati? Čije su te nove bale; varaždinske ili državne?
3. Kakve to račune šalje Varkom varaždincima i nisu li ti računi protuzakoniti s obzirom na odredbe Zakona o zaštiti potrošača (pogledajte stavku – „kanta“)?
4. Tko je i kada izdao dozvole za spaljivanje komunalnog otpad, kao i za termičku obradu otpada u energani Univerzala? Je li ta lokacija po urbanističkom planu predviđena za termičku obradu opasnog otpada?
5. Što je otkrila Inspekcija u nadzoru rada energane, kakve su to nepravilnosti uočene, i što grad namjerava poduzeti?
6. Znamo da je u ponudi na koncesijski natječaj Univerzal ponudio odlaganje a nikako i termičku obradu ili nešto drugo. Ako je ponudio samo odlaganje svježeg otpada, zašto i što  to ovaj koncesionar  suspaljuje u svojoj energani?
7. Provodi li se kontinuirano mjerenje kvalitete zraka na tim lokacijama Univerzala – Gospodarska ulica, energana? Nije li trebalo za ukupne količine otpada napraviti studiju utjecaja na okoliš ili neki sličan dokument?

Nama je iskreno žao da se ovaj problem ne rješava unatoč obećanjima gradske vlasti i to isključivo radi interesa građana koji se nadaju da žive u gradu cvijeća, a koji očito postaje grad smeća. Mi vijećnici Hrasta više ne smatramo da je ovo puka politička rasprava, jer se ovdje radi o osnovnim  ljudskim pravima na zdrav okoliš i život,  koja ova gradska vlast očito ugrožava zbog  nečijeg političkog i ekonomskog interesa.

Stoga zahtijevamo zakazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda – otpad u gradu Varaždinu -. Tražimo da gradonačelnik na toj sjednici podastre cjelokupne i točne informacije o tom problemu za sve naše građane. Ujedno zahtijevamo da se na tu sjednicu pozovu odgovorni iz Inspekcije zaštite okoliša, nadležnog Ministarstva, Varkoma i drugih institucija.

Komentari