obilazak na terenu

Hrvatske vode uredile jezero kod starog mlina u Hrastovljanu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.08.2020. 08:00

Zadnja izmjena: 04.08.2020. 08:02

Kako poručuju iz Općine Martijanec, Hrvatske vode na području Općine ove godine ulažu više od pola milijuna kuna. Radi se o investicijama na nekoliko lokacija. Jednu od njih, na Plitvici i jezeru kod starog mlina u Hrastovljanu koja je upravo uređena obišli su direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić i načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.

Obojica ističu da je suradnja vrlo dobra, a Levak dodaje da je Martijanec jedna od općina na području Varaždinske županije koja je najizloženija poplavama, posebice ovim bujičnim potocima. – Pokušavamo sanacijom i uređenjem mikrolokacija doći u situaciju da možemo kvalitetno pristupiti obrani od poplava. Studija obrane od poplava bujičnih tokova Općine Martijanec je gotova, a nadamo se da će Hrvatske vode još tokom ove godine uspjeti realizirati čišćenje korita rijeke Plitvice od Hrastovljana do Luke što je preduvjet za uređenje ostalih bujičnih kanala na području općine koji bi se morali ulijevati u Plitivicu i time rješiti mnogobrojne probleme s poplavom na području Općine Martijanec koji godinama nisu rješavani.

Kako ističe načelnik, mali nogomet, odbojka na pijesku, ribolovne i lovačke aktivnosti koje se trenutno ovdje odvijaju samo su dio mogućnosti koje pruža ovaj kompleks od nekoliko hektara u vlasništvu Republike Hrvatske. - Smatramo da je ovaj projekat osnova za uređenje ostatka ovog kompleksa i objektivno se nadamo da će nam Republika Hrvatska za neko vrijeme, sukladno zakonskim obvezama dodijeliti ovaj šumski kompleks u vlasništvo i da ćemo na njemu moći organizirati i dodatne rekreacijske aktivnosti na području naše općine – zaključuje Levak.

Direktor Bunić dodaje da je vrijednost radova na uređenju Plitvice kod Hrastovljana 100 tisuća kuna. – Mi smo tim radovima htjeli poboljšati vodni režim, protočnost u kanalima i koritima. To radimo svake godine, ali moram napomenuti da smo pred dobivanjem lokacijske dozvole za uređenje bujičnih vodotoka na području Općine Martijanec sukladno izrađenoj Studiji. Nakon izdavanja ćemo nastaviti s glavnim projektom. Namjera nam je kroz taj vid radova, koji predračunski košta 4 milijuna kuna, i uz uređenje rijeke Plitivice u dijelu od Hrastovljana do Luke najkasnije u naredne dvije godine značajno smanjiti rizik od poplave na području općine Martijanec – kaže Bunić.

Komentari