Humanitarni prosvjed igračaka u srijedu na Franjevačkom trgu

Piše: eVz

Objavljeno: 04.12.2012. 10:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U 25 gradova diljem Hrvatske, u srijedu 5. prosinca od 15 do 18 h održavaju se Humanitarni prosvjedi igračaka. Prosvjede organizira građanska inicijativa mladih Nepomireni -  stotine i stotine mladih koji su se spontano udružili u nemirenju s nametnutim stanjem u društvu.

Namjeravaju konačno dati glas onoj već predugo šutljivoj većini hrvatskog društva, te će ostati trajno pristojno nepomireni sve dok stvari nisu okej. Njihova prva akcija pod nazivom NE DIRAJTE IM DJETINJSTVO!, odnosi se na nemirenje s ovakvim uvođenjem ovakvog zdravstvenog odgoja u hrvatske škole.

Podršku u ovoj akciji, mladi Nepomireni primaju svakodnevno od brojnih intelektualaca, političara, javnih osoba, predstavnika raznih vjerskih zajednica i samih građana. Mirni prosvjed u Varaždinu održava se od 16 do 18 h na Franjevačkom trgu, ispred robne kuće Varteks.

Mladi prepoznaju potrebu i izrazito podržavaju uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, no zahtijevaju pravo na mogućnost njegovog izbora. Drže kako je ovaj trenutno nepravno u kurikulum instaliran i sramotno neznanstven program osmišljen kao ideološki predumišljaj preodgoja budućih generacija.

Ne želeći nikome pak nametati ni onaj zdravstveni odgoj koji odgovara njihovom zdravom razumu, potražuju naprosto roditeljsko pravo na njegov izbor. Za razliku od matematike i pozitivističkih znanosti, svaki odgoj nužno je NORMATIVAN, jer odgajanje je moguće samo i jedino ako usmjerava na vrijednosti. Odgoj tako pred djecu stavlja vrijednosti i norme kojima bi ona trebala težiti. Svi roditelji podjednako stoga moraju moći izabrati vrijednosni okvir koji žele ponuditi svojoj djeci.

Osim samog Ustava RH (čl. 63, st. 1) roditeljima to jamče i brojne međunarodne konvencije i deklaracije, kojih je Republika Hrvatska potpisnica, poput Opće deklaracije o pravima čovjeka (čl. 26, st. 3) i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Protokol 1., čl. 2.) u kojoj izrijekom stoji: ‘U obavljanju svojih funkcija povezanih s obrazovanjem i poučavanjem država će poštovati pravo roditelja da osiguraju obrazovanje i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima’, Povelje o temeljnim pravima Europske unije (čl. 14, st. 3.) te nedavno usvojene rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe 1904. (2012) o pravu na slobodu izbora obrazovanja u Europi. 

Igračke će na prosvjedu podsjetiti vlasti na to što je djetinjstvo, te se svojim mini transparentićima izboriti za pravo djece na djetinjstvo. Ne dirajte im djetinjstvo! –biti će glavna poruka igračaka. A dira ga nametanje rodne ideologije koja ne uvažava saznanja razvojne psihologije, koja ne pozna termine skladnog i cjelovitog razvoja ljudske osobe, negira vrijednosni okvir kao nužni element svakog odgoja, oduzima djeci djetinjstvo. Nakon što daju svoj doprinos demokraciji u Hrvatskoj, igračke prigodom blagdana Sv. Nikole biti donirane domovima za djecu, dječjim vrtićima i siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.

Stoga pozivaju sve građane: ponesite svog prosvjednika!

Humanitarni prosvjed igračaka održava se istovremeno u sljedećim gradovima: Dubrovnik, Đakovo, Ivanić Grad, Karlovac, Knin, Koprivnica, Krk, Kutina, Ludbreg, Metković, Osijek, Petrinja, Pula, Rab, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Virovitica, Vukovar, Zadar, Zagreb i Zaprešić.

Komentari