Inspekcija u SIZIM-u zbog navoda o zlostavljanju stoke

Objavljeno: 29.08.2013. 13:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U srijedu je inspekcija ušla u prostore farme u Svetom Petru Ludbreškom, zbog navoda o eventualnom zlostavljanju stoke. Stoka na toj farmi je u vlasništvu tvrtke SIZIM, kojoj je sjedište u Velikom Otoku u susjednoj Koprivničko - križevačkoj županiji...

Nakon prijave inspekcija je ušla u prostore farme kako bi utvrdili okolnosti, te jesu li navodi o zlostavljanju životinja točni. Inače, tvrtka SIZIM uspješno je poslovala godinama, a bave se uzgojem i tovom stoke te preradom mesa.Također, imaju svoje mesnice i u Varaždinskoj županiji.

Snježana Markan, vlasnica SIZIM-a pak tvrdi kako prijava nije imala temelja.

- Inspekcija je utvrdila kako je stoka u dobrom stanju, odnosno čak iznad propisanog prosjeka - rekla je Snježana Markan.

Problemi SIZIM-a su navodno počeli još prošle godine, a unatrag nekoliko mjeseci promijenili su se i vlasnički odnosi. Što se navoda o zlostavljanju stoke tiče, prema neslužbenim informacijama u prijavi inspekciji je navedeno da je riječ o neredovitom hranjenju, a navodno se farma ni ne čisti redovito.

Također, SIZIM navodno duguje svojim kooperantima, a zbog dugova teško dolaze i do smjese za prehranu stoke.

S druge pak strane, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, što smo objavili u prošlom broju Varaždinskog tjednika, u ponedjeljak 26. kolovoza, tvrtki SIZIM isplaćeno je preko četiri milijuna kuna poticaja. U taj iznos nisu uračunati poticaji koje su dobili pojedini članovi obitelji Markan, koja je vlasnik SIZIM-a.

Inače, vlasnik farme u Svetom Petru Ludbreškom je tvrtkaTrako-Agroludbreg, a tovilište je u zakupu SIZIM-a već nekoliko godina. U Agroludbregu su potvrdili da je u srijedu u prostore tovilišta ušla inspekcija.

- S obzirom da je tovilište u zakupu tvrtke Sizim d.o.o. dulji niz godina namjera nam je ograditi se od bilo kakve povezanosti sa eventualnim propustim u poslovanju koji bi se tvrtki Sizim d.o.o. mogli pripisivati. Prema našim saznanjima, nama nepoznata osoba prijavila je Sizim d.o.o. inspekciji zbog navodne nebrige o stoci koja se nalazi na spomenutom tovilištu. Također, mi smo odgovorne u tvrtki Sizim d.o.o. u više navrata upozoravali, o tome postoji i pisani trag, da se briga o stoki ne vodi na propisan način, odnosno hrane je jednom dnevno te se prostorije ne čiste redovito - priopćili su iz tvrtke Trako Agroludbreg.

Navode i kako je njihova suradnja sa Sizimom d.o.o. bila je uspješna sve do početka 2013. godine kada su ih zamolili da pričekaju sa zaračunavanjem zakupnine.

- Prema našim neslužbenim i nedavno dobivenim informacijama u Sizimu d.o.o. su se dogodile promjene u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi. Ugovorom o zakupu Sizim d.o.o. se obvezao organizirati proizvodnju i voditi brigu o životinjama sukladno važećim propisima. Također nedavno doznajemo da je tvrtka Sizim d.o.o. dala prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe ali postupak još uvijek nije službeno pokrenut. Dugovanje Sizima d.o.o. prema nama po osnovi zakupnine iznosi oko 200.000,00 kn. Temeljem prije spomenutim Ugovorom o zakupu a i Zakona o obveznim odnosima, u slučaju nemogućnosti naplate imamo pravo zadržanja stoke koje je u vlasništvu ili posjedu Sizima d.o.o. a sve u svrhu naplate - kažu u Agroludbregu.

Na tovilištu su se u međuvremenu pojavili i drugi vjerovnici Sizima d.o.o. koji se žele naplatiti preuzimanjem junadi.

- Angažirali smo čuvarsku službu kako bi se spriječio odvoz stoke. Ponovno naglašavamo da Trako-Agroludbreg d.o.o. kao vlasnik tovilišta nema a niti je imao bilo kakvog utjecaja na držanje i hranidbu stoke već naprotiv dali smo do znanja i ponudili pomoć da se uočene slabosti uklone. Očekujemo da će se otvorena pitanja riješiti u najkraćem roku, a što se tiče dobrobiti životinja primijećeno je da se prema njima u posljednje vrijeme vodi pojačana briga - stoji u priopćenju tvrtke Trako - Agroludbreg.

 

 

Komentari