Vladimir Canjuga "stvarao" većinu hrvatskih reprezentativaca

Objavljeno: 11.01.2013. 08:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: eVz

Od Balića, Šprema, Zrnića, Valčića, Sulića u prvoj generaciji, preko Čupića, Kopljara, Duvnjaka, Gojuna, Muse, Šunjića u drugoj, do Stepančića, Špelića, Marića, Šprema, Vukasa u trećoj generaciji, utkane su ruke ivanečkog rukometnog stručnjaka, profesora Vladimira Canjuge!

No, završne su role ipak odradili klupski treneri.

- Ipak treba biti pošten i priznati kako su završne role na njihovom stasanju odradili treneri u klubovima. Sigurno da određene zasluge imam i ja kao izbornik te cijeli reprezentativnim stožer. Ponajviše u izgradnjii jakog nacionalnog naboja. Stvorili smo zajedništvo koje krasi reprezentaciju već više od deset godina - priča prof. V. Canjuga.

U mlađim kategorijama Canjuga je kao izbornik osvojio tri medalje.

- Posebno sam ponosan na prvu medalju za Hrvatsku u puvijesti. Riječ je o srebru na kadetskom prvenstvu Europe u Beogradu 2004. godine. Bila je to generacija Čupića, Kopljara, Duvnjaka, Gojuna, Muse, Šunjića na golu... Godinu kasnije na Svjetskom prvenstvu u Kataru osvojili smo broncu. Ostaje tek mala žalost što nismo 2007. na SP-u u Makedoniji uzeli juniorsko zlato. Bili smo favoriti, ali smo nastupili bez igrača Zagreba, Kopljara, Duvnjaka i Gojuna - prisjeća se Canjuga.

S trećom generacijom koju su predvodili Stepančić, Špelić, Marić, Šprem i Vukas, Canjuga je na SP-u u Tunisu, 2009. godine uzeo zlato.

- Rukometno zlato od trenera ima samo još Lino Červar! - ponosan je prof. Canjuga.

Prva generacija predvođena Balićem, u mlađim kategorijama nikad nije stigla do medalje.

- To je bilo vrijeme kad su se stalno mijenjali izbornici. Mene su smijenili uz obrazloženje da nisam trener u prvoligaškom klubu. No, ostaje za utjehu da je ta sjajna generacija potom pokorila svijet u seniorskoj konkurenciji. -

Posljednji mohikanac iz te generacije bio je Ivano Balić. Na SP-u u Španjolskoj, koje počinje u petak, kauboji će prvi put nastupiti bez svojeg najboljeg igrača.

- Balić će nedostajati svojom pojavom i autoritetom. No, kao trener shvaćam Golužu da ima svoju viziju. I bez njega Hrvatska je favorit za polufinale, a tada je sve moguće.

Tada treba imati i malo sreće, ako želite dohvatiti medalju. Favoriti su kod muškaraca uvijek isti. Uz Hrvatsku to je Španjolska, Danska i Francuska. No, sigurno će iskočiti još koja reprezentacija - zaključio je Canjuga.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari