Ivanečki speleolozi na dvotjednoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno: 29.07.2012. 11:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: e-ivanec.com

Nakon dvomjesečnih priprema, šestorica članova ivanečke speleološke udruge Kraševski zviri otputovali su na ekspediciju koja se održava od 28. srpnja do 12. kolovoza na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u jami Velebita, piše e-ivanec.com.

Jamski sustav Velebita otkrili su članovi speleološkog odsjeka PDS Velebit 2003. godine, te su tada započela prva istraživanja.

Do 2008. godine, kada su izvedena zadnja istraživanja, jama Velebita istražena je do dubine 1026 metara, čime je postala treća jama dublja od 1000 metara u Hrvatskoj.

Njezina posebnost Vertikala Divke Gromovnice dugačka je 513 metara, te je najveća podzemna vertikala na svijetu.

Pored osnovnih speleoloških istraživanja u jami je izveden niz znanstvenih istraživanja  (fizikalno –kemijska, hidrogeološka, biospeleološka  i dr.). Same dimenzije jame Velebita predstavljaju impozantne brojke kao što je njezina dubina  koja iznosi 1026 metar, dok je njezina duljina 3176 metara, a nadmorska visina ulaza u jamu nalazi se na 1557 metara.

Na najvećoj ovogodišnjoj speleološkoj ekspediciji u Hrvatskoj sudjeluju Tomislav Kurečić, Mario Musulin, Stanko Škvarić, Ilija Jurak, Nikola Šoštar i Tomica Matišić.

U plan ovogodišnjih istraživanja koja će se provesti u podzemlju jame Velebita uvršten je i prihvaćen znanstveni  projekt Ivanečke udruge Kraševski zviri pod nazivom  „Utjecaj antropometrijskih  karakteristika, te promjena funkcionalnih sposobnosti i metaboličkih procesa u organizmu speleologa tijekom dugotrajnog penjanja„.

Voditelj projekta je kineziolog Tomica Matišić, a ovo je prvo veće istraživanje u Hrvatskoj u kojemu će sudjelovati speleolozi iz cijele Hrvatske u kojemu se istražuju sami speleolozi, tj. promjene u njihovom organizmu tijekom dugotrajnih napornih aktivnosti, čije trajanje prelazi i 12 sati neprekidnog penjanja po užetu.

Komentari