Na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit 2019., koja je počela 29. srpnja, a u kojoj već godinama redovito sudjeluju najobučeniji i fizički najspremniji članovi ivanečke Speleološke udruge Kraševski zviri, ponovno se pridružilo njenih četvero članova – Vinka Dubovečak, Valentina Kraš, Mislav Habijanec i Damir Androić.

Kako su izvijestili nacionalni mediji, speleolozi su uspjeli doći do 740 metara duboke jame „Nedam“ na Velebitu te je uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama. Lokacija logora bila je Lomska duliba (blizina Velikog loma), dok su područje istraživanja bili Hajdučki kukovi, odnosno strogi rezervat unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Ivanečki speleolozi ekspediciji su se pridružili u prvom tjednu te tražili nove ulaze u jame (tzv. rekognosciranje terena), istraživali ih, izrađivali speleološke nacrte i fotodokumentaciju. Na prostoru NP Sjeverni Velebit pronađeno je mnoštvo speleoloških objekata, od kojih su 98% jame, a tri su jame dublje od 1000 metara. Daljnje istraživanje ovog prostora ima veliki potencijal otkrića novih i potencijalno dubokih jama.

Sama činjenica da su u pohodu na najzahtjevnije speleološke objekte u Hrvatskoj ponovno sudjelovali članovi ivanečke udruge pokazuje da su ivanečki speleolozi po svojoj obučenosti i stručnosti rame uz rame s najboljima iz svoje „branše“ na svijetu.

Podsjetimo, među ostalim, članovi SU Kraševski zviri prije nekoliko godina sudjelovali su i u istraživanju Divke Gromovnice na Velebitu, najdublje podzemne vertikale na svijetu, o čijem su otkriću izvijestili najpoznatiji svjetski mediji.

Komentari

13.08.2019. 08:35h Zadnja izmjena: 13.08.2019. 08:51